2018. dec 18.

10 mód arra, hogyan segíts a szilveszterkor elszökő kutyákon

írta: Macska_fogó
10 mód arra, hogyan segíts a szilveszterkor elszökő kutyákon

Sokféle módon tudtok segíteni nekünk, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapatának, és így a szilveszter után tömegesen elrohanó kutyákon. Egészen pontosan 10 feladatot mutatunk be, amikkel tudsz segíteni, ha szeretnél. Ezek között vannak állatmentési, szervezési és adminisztrációs feladatok, olyanok, amelyekhez szükséges tapasztalat, és olyanok is, amikhez nem. Rajtad múlik, miben segítesz. Fontos viszont, hogy mindenki önkéntesen vállal feladatot, tehát semmilyen ellenszolgáltatást nem kér és nem is kap érte.

portrait-3052705_1920.jpg

Három típusra bontottuk a feladatokat. Az adminisztrációs, az állatmentési és a közösségi feladatokra.

Adminisztrációs feladatok

Ezekben nem szükséges állatmentési tapasztalat, tehát akkor is csatlakozhatsz, ha még nem csináltál ilyet. Ha ilyen feladatban szeretnél részt venni, jelentkezz itt.

1. Koordinátorok

Az oldalra behozott talált és elveszett kutyák megtalálójával/gazdájával egyeztetnek, keresnek chipolvasót vagy orvost, ha kell adatbázisban ellenőrzőt és befogadót. Itt sokat kell telefonálni és szervezni, tehát olyan emberekre van szükség, akiknek a telefonos kommunikációban van tapasztalatuk, és tudnak elég sokat telefonálni, és jól tudnak szervezni! 

koordinator.jpeg

2. Facebook-szerkesztők

Ők azok, akik rendben tartják az oldalt és a fényképalbumokat. Szükséges hozzá Facebook-rajongói oldal kezelésében szerzett tapasztalat.

3. Grafikusok

Plakát és egyéb szóróanyag-készítők. Ez több szempontból is fontos, mert a megelőzést segítő kampányunkat tudja segíteni egy hatékony plakát, másrészt a profi megjelenés segítheti az állatok mentését.

Állatmentési feladatok

Itt olyan önkéntes, tapasztalt állatmentőket fogunk össze, akik saját döntésük alapján a szilvesztert ünneplés helyett rémült állatok mentésével töltik. Az elképzelésünk az, hogy minél többen vagyunk, minél jobban ismerjük egymást, annál hatékonyabban tudunk segíteni az állatokon. Ha ebben részt veszel, jelentkezz itt.

4. Chipolvasóval rendelkezők

chipleolvaso.jpg

Ha van chipolvasód, mindenképpen jelentkezz, mert sokszor segít egy jól regisztrált chip a kutya hazajuttatásában. És minél több ilyen eszközzel rendelkező önkéntesről tudunk, annál kevesebbet kell utaztatni a kutyát.

5. Petvetdata hozzáférők

A chip a regisztráció ellenőrzése, és az ott lévő adatok, elsősorban a gazdi neve, címe és telefonszáma nélkül semmit sem ér. Ezért nagyon fontos, hogy tudjunk olyan lelkiismeretes emberekkel egyeztetni, akiknek van hozzáférésük. Természetesen itt a törvény szerint csak állatorvosok jöhetnek szóba.

6. Fuvarosok

Autóval rendelkezők, akik fuvart vállalnak. Erre sajnos sok esetben van szükség, például egy chipolvasóst kivisznek, vagy amikor sérült állatot orvoshoz kell vinni. De többször kell befogadóhoz szállítani a megtaláltakat, ha nem érjük el a gazdit, vagy éppen a gazdihoz, ha sikerül megtalálni.

7. Kiszállásra, befogásra képesek

Olyan kutyánál, aki a bejelentő nem tudott megfogni, de tudott kb. helyszínt mondani, kimegy valaki és megkeresi. Ezt városban lehet gyalogosan is, de érdemes egy autóssal összefogni. Itt tehát keresni kell, ami több idő, mint csak kimenni egy címre és chipet olvasni! Valamint mindenképpen szükséges tapasztalat és eszköz a befogáshoz.

8. Ideiglenes befogadók

ideiglenes.jpeg

Belőlük van a legkevesebb, pedig a legtöbbször rájuk van szükség. Ha a kutyában nincs chip, vagy nem regisztrált, vagy a gazdi egyszerűen nem elérhető, akkor nem hagyhatjuk az utcán. Ez egy nagyon felelősségteljes és fontos feladat, ezért azt kérjük, hogy csak akkor jelentkezz befogadónak, ha van már ebben tapasztalatod. Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minél hamarabb visszajuttassuk a gazdihoz a kutyát, de nem tudjuk garantálni, hogy ez mindig gyorsan megtörténik.

Közösségi feladatok

Ha a fentiek közül egyikben sem tudsz segíteni, akkor még mindig van két lehetőség, amivel nekünk, és az elkóborolt állatoknak is segíthetsz. Ezekhez a feladatokhoz nem kell jelentkezned.

9. Posztok megosztása

Minél több emberhez jutnak el a megelőzést támogató posztjaink, annál kevesebb bajba jutott kutya lesz. És minél többen látnak egy talált vagy elveszett kutyát, annál hamarabb juthat haza. Ezért a Facebook-oldalunk követése és a posztjaink megosztása is segítség.

10. Plakátok nyomtatása

A megelőzést segítő plakátjaink kinyomtatása, és elhelyezése "kutyás helyeken" szintén fontos. Minél többen tudnak a veszélyről, annál többen tudnak rá felkészülni.

Látod, ha segíteni akarsz, nincs kifogás, bárki talál magának olyan feladatot, amit el tud látni. Köszönjük, ha bármiben is segítesz!

Szólj hozzá

adminisztráció jelentkezés állatmentés nyomtatás önkéntes munka ideiglenes befogadás állatmentők Szilveszteri Állatmentő Ügyelet chipolvasás fuvarosok közösségi feladatok