2018. dec 25.

5 város, ahol nincs hagyományos tűzijáték

írta: Macska_fogó
5 város, ahol nincs hagyományos tűzijáték

Az év utolsó napján megszokott tűzijátéktól és petárdázástól sokan félnek, vagy egyenesen rettegnek. Sok kutya menekül ilyenkor fejvesztve, a cicák közül is sokan megijednek, de a vadállatok is, sőt, a csecsemők is félnek tőle. Mi állatvédők, és köztük a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei minden évben feltesszük a kérdést: megéri ez a fél-egy órai öröm, miközben emiatt csak Magyarországon évente több ezer állat menekül el, és csak a felük kerül haza? A másik felüket pedig vagy sose találják meg, vagy a legrosszabb esetben menekülés közben elüti őket egy autó. Most bemutatunk öt olyan várost, ahol más megoldást találtak ki a tűzijáték helyett, ráadásul ebből kettő itthoni, magyar város. Neked melyik megoldás tetszik a legjobban? Szavazz a cikk végén!
pexels-photo-1387577.jpeg

Tata, a "vadludak városa"

Tatán természetvédelmi okokból döntöttek úgy, hogy betiltják a tűzijátékot az év bizonyos szakaszában. A szabályozást civilek és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezte, és a helyi önkormányzat támogatását megnyerve rendelet született arról, hogy november 1. és február 28. között tilos a tűzijáték az áttelelő vízi madarak érdekében.

Tata kiemelt érték- természetvédelmi területekkel rendelkezik, és ezek közül is kiemelkedik az Öreg-tó, amely Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen a vonuló madarak tízezrei gyülekeznek. A szilveszteri tűzijátékok megzavarják és elriasztják a békésen éjszakázó vadludakat és más vízimadarakat, akik egyébként az egész telet itt töltik.

nagy_lilikek_2_csonka_peter_7873.jpg

Kép forrása: mme.hu, (Fotó: Csonka Péter)

Ami nekünk, embereknek néhány perces ünneplés, az a madarak számára olyan sokkhatást jelent, melytől akár 100 kilométerre is elmenekülnek, és hosszú hetekre elnémul az addig varázslatos hangulattal megtelt város. A legutóbbi, 2017/2018-as szilveszteri tűzijáték az Öreg-tavon pihenő összes vízi madarat hetekre elüldözte. Ráadásul a tűzijáték okozta hang- és fényhatásoktól a védett madarak tízezrein túl rengeteg városlakó és háziállat is szenved” - olvasható az online petícióban, aminek eredményeképpen idén szilveszterkor Tata nyugodt és biztonságos hely lesz szilveszter este is az állatoknak. (Forrás: ng.hu)

Cegléden a biztonság volt a fontosabb

pexels-photo-417458.jpeg

Cegléden az augusztus 20-i tűzijáték helyett a városvezetés a lézershow mellett döntött. Ugyan nem állatvédelmi okok miatt, hanem mert több felújítás is zajlott akkor a városban, és a katasztrófavédelem egyeztetve inkább a biztonságosabb lézershow-t választották. (Forrás: cegled.hu)

Varsóban az állatok békéje miatt váltottak

Rafał Trzaskowski, frissen megválasztott varsói polgármester jelentette be, hogy nem lesz idén szilveszterkor tűzijáték az év utolsó estéjén a városban, mégpedig azért, mert az állatok rettegnek tőle. Minderről tévében és rádióban is beszélt, és a Twitterre is kitette.

A lengyel fővárosban évek óta kérték az állatvédők, hogy ne tartsák meg a szokásos szilveszteri tűzijátékot, és most először imáik meghallgatásra kerültek. Helyette lézershow-val fognak ünnepelni. A helyi állatbarátok üdvözölték a döntést, ám rámutattak arra, hogy a magánemberek tűzijáték-használatát nem tiltották be, így ez csak félmegoldás.

pexels-photo-551628.jpeg

Természetesen sokaknak nem tetszett a "csendes ünneplés", köztük a helyi ellenzéknek sem. Páran arra is rámutattak, hogy a korábbi években már hasonló okokból rövidebb tűzijátékot tartottak a városban, és tavaly hasonló döntéseket hoztak más lengyel városokban is. (Forrás: Metro Warszawa)

Egy olasz városban csendes tűzijátékot tartanak

A Pharma tartományban található Collecchio nevű városban 2016-ban döntöttek úgy, hogy a megriadt házi- és vadállatok védelmében egy olyan törvényt hoznak, ami úgynevezett csendes tűzijátékra kötelezi a város lakóit. 

pexels-photo-1018478.jpeg

A vadállatok ilyenkor tömeges elpusztulására kaptak 2010 szilvesztere után az arkansasi Beebe lakói.  A városban nagyjából 5000 vörös szárnyú feketerigó zuhant le az égből, már holtan. Mindezért a tűzijátékokat hibáztatták. A laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a halott madarak mintáiban „akut fizikai trauma” volt kimutatható, és a tudósok úgy vélik, hogy a helyi tűzijátékok annyira rémisztőek voltak a madarak számára, hogy kéményekbe és fákba repültek, amikor megpróbáltak elmenekülni. Az MIT kutatói által végzett további kutatások a madarak éjszakai pihenőhelye fölötti hőmérsékletváltozást is tapasztaltak, amely mint egy hangszóró, felerősítette a robbanó tűzijáték hangjait. (Forrás: Lonely Planet)

Rochesterben máshogyan ünnepelnek

pexels-photo-1694838.jpeg

A New York állambeli Rochester városában sem lesz tűzijáték 2018 szilveszterén, így döntött a város vezetése. James Smith, a város kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, hogy egyetlen éjszakai ünneplés helyett inkább december négy hétvégéjén rendeznek programokat, amik több ezer embert vonzanak a városba, hogy megtapasztalják a város téli szépségét és ünnepi hangulatát. (Forrás: 13wham.com)

A mi véleményünk egyértelmű, hiszen minden évben a saját szemünkkel látjuk, hány rémült állat kerül az utcákra a durrogtatások miatt. De kíváncsiak vagyunk a te véleményedre is, ezért kérlek válaszolj, hogy ennyi példa után Te hogy látod: kell a tűzijáték, hogy mi pár percig örüljünk, vagy inkább törődjünk másokkal is, és csendesebb módot válasszunk az ünneplésre? Szavazz kérlek fent, köszönjük!

Szólj hozzá

tűzijáték szilveszter Varsó Cegléd Tata Rochester Szilveszteri Állatmentő Ügyelet rémült állatok Collecchio