Dézi megmentésének nem mindennapi története
Avagy milyen sok ember kell egy kutya megmentéséhez, és néha messze van a segítség
Dézi története mindent elmond arról, milyen küzdelmeket folytatnak az állatvédők, milyen ma a magyarországi állattartási kultúra, és mennyi ember kell ahhoz, hogy egy kutyán segítsünk. Dézi küzdelmes története alig egy éve, szilveszter után kezdődik, és elmondja, hogyan lesz egy elhanyagolt, ránézésre szomorú kutyából sok ember összefogásával boldog kutya.
49779908_429423320928232_6820085191881523200_n_1_1.jpg

2018. január elsején reggel hívták a bejelentő telefonszámunkat, amit a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője, Attila kezelt, hogy Egerben egy fekete cane corso bement egy raktár területére. Az ott lévők elvitték már chipet olvasni egy MOL kúthoz, chip volt is benne, és regisztrálva is volt, de furcsaság, hogy egy kecskeméti cím volt megadva. És itt nem jött a happy end. Egy helyi önkéntes, Bogi elment érte, Attila pedig közben beszélt a chipben regisztrált gazdival. A gazdi szerint ő december elején a kutyát elajándékozta, szerződést nem írt, a Jófogáson hirdette meg a kutyát, és a nevét és a címét sem tudja annak, akinek odaadta ingyen, csak a telefonszámát, és hogy ő egri. Azért kellett mennie, mert volt mellette egy kistestű kutya, aki bántotta Dézit. Igen, a kicsi bántotta a nagyot, ezért ajándékozták el őt. Az új tulajdonost hiába hívtuk, több napon át nem vette fel a telefont, és senkit sem hívott vissza. Ennyire kereste a kutyáját.

49654049_1876622142463613_8903914997898280960_n_1.jpg
Az eredeti tulaj, ugye aki kecskeméti, azt ajánlotta, hogy ha el tudjuk vinni hozzá, akkor visszafogadja. Bogi vállalta is volna, és az oda-vissza több mint 300 kilométerre kért 10 ezer forint benzinpénzt, de a gazdi azt mondta, hogy hát így Karácsony után nem tud fizetni, egy fillérje sincs. Közben azt is kiderült, hogy a kutya csontsovány, ahogy a képeken is látszik, egyébként pedig nem idős, kb. 6 éves. Bogi leírása róla:

"Dézi barátságos, első perctől ragaszkodó, simulékony kutyus. Sajnos sovány és jelenleg tüzel. Nevére nem igazán hallgat, de könnyen kezelhető. Állatbarátok 3 napig gondját viselték, ők rendesen etették, valószínűleg a "gazda" nem túlzottan foglalkozott vele."
49736841_327174541220057_7512236549069602816_n.jpg
Az egri gyepmesteri telepen Attila megbeszélte, hogy el tudják helyezni pár napra, és felvette a kapcsolatot a Noé Állatotthon Cane Corso Fajtamentéssel. Ők másnapra ígértek választ, és reggel kapta is a jó hírt, hogy tudják következő nap fogadni. Szuper, már csak fuvar kellett neki. Attilának pár óra telefonálgatás után sikerült is találni, a Speciális Állatmentő Egység vállalta, hogy Budapestről lemegy Déziért, és felhozza. Ahogy a képen is látszik, az úton végig nyugodt volt, mindent fegyelmezetten tűrt. Így másnap este sikeresen megérkezett a fajtamentéshez, ahol talán végre elindulhatott az úton, aminek a végén egy gondoskodó, szerető gazdája és otthona is lett.
gazdival.jpg
Dézit ugyanis idén márciusban örökbe fogadták, a fenti képen már boldog, mosolygós gazdis kutya. Köszönjük mindenkinek, aki akart, vagy ténylegesen segített Dézinek! Fantasztikus dolog, mikor ennyien összefogunk, és segítünk egy állatnak, akivel eddig senki sem törődött igazán. Sok sikert Dézi, legyen most már boldog életed!

Te is segítenél?

Ha szeretnél te is segíteni a szilveszterkor elszökő kutyáknak, akkor ebben a bejegyzésben kiválasztatod a neked legjobban megfelelő feladatot. Ha pedig kóbort látsz szilveszter után, kérjük, hogy ne menj el mellette, ne hagyd ott, hanem próbálj neki segíteni, és tedd fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalára.

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2915322944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kéki béla 2019.12.26. 11:45:45

És mi van a második "gazdával"? Kihagytam valamit? Mert én ott tartok, hogy az első néhány telefonhívásra nem reagált.

kéki béla 2019.12.26. 11:47:26

De utálom ezt az elkúrt blogmotort...

Na mindegy: szóval az nem derült ki, hogy azért nem jelentkezett a gazda mert nem akart, vagy netán balesete volt, lebetegedett és kórházba került vagy .... hm?

kéki béla 2019.12.26. 11:50:27

Szóval mindez nagyon szép és jó, de mi van, ha a gazdát baleset érte, netán betörtek hozzá, elvitték a mobilját vagy ki tudja és még mindig keresi a kutyát??? Ti meg beállítjátok hanyag, aljas, a kutyát utcára kidobó embernek...

Macska_fogó 2019.12.26. 11:59:01

@kéki béla: Azután sem, az eltelt egy év alatt sem kereste a kutyát. Napokon keresztül nem vette fel a telefont, nem hívott senkit vissza, smsekre nem válaszolt. A helyi menhelyen sem kereste. Nem vette a fáradságot, hogy 1 hónap alatt átírassa a chipet a nevére. Semmilyen dokumentuma nincs arról, hogy a kutya az övé. A kutya sovány volt, valószínűleg éhezett. Viselkedése alapján apatikus volt, nem foglalkozott vele. Sok mindent meg lehet magyarázni, de ennyi mindent nem. És ő meg sem próbálta. Szóval igen, ő rossz gazda volt. Miért próbálod őt védeni? A poszt amúgy sem róla szól, hanem a kutyáról, és azokról az emberekről, akik végül segítettek neki.

Macska_fogó 2019.12.26. 12:43:08

@kéki béla: és még valami. A cikkben sehol sehol sincs minősítetve egyik gazda sem. A tények szerepelnek benne, így ha azok elolvasása után ezt a következtetést vonta le, az a te véleményed. Azt pedig visszautasítom és gusztustalannak találom, hogy olyan embereket vádolsz meg, akik önzetlenül segítettek egy bajba került élőlénynek. Te egyébként hány életnek is segítettél már önzetlenül?

kéki béla 2019.12.26. 13:15:23

@Macska_fogó: de, a poszt egyértelműen arról szól, hogy a második gazda egy aljas, mocsok szemét, mert nem keresi a kutyáját.
Te viszont nem ismered az ártatlanság vélelme kifejezést.
Mint kiderült, semmit sem tudsz az illetőről azon túl, hogy SZERINTED nem kereste a kutyát. Ha valami baja lett és nem is tudja keresni, akkor mi van?
Hogy a chip nincs átírva, a világon semmit nem jelent.
Egyre inkább az az érzésem, hogy ez a blog tipikus példa a keressünk egy bűnöst, akkor is, ha ártatlan hozzáállású szemetekre.
Pont, mint a bármilyen esetben lincselni akaró foteljogászok.
És még ahhoz is buta vagy, hogy megértsd: az, hogy a pontos körülmények ismerete nélkül nem ítélek el senkit, nem azonos a magadfajta ostobák által hangoztatott: "véded a bűnöst" hozzáállással. Nem a bűnöst védem, csak rühellem a bizonyíték, teljeskörű helyzetismeret nélkül ítélkező, nagypofájú csürhét.

Macska_fogó 2019.12.26. 13:39:30

@kéki béla: nem ugyanazt a blogot olvassuk. A cikk egy kutyáról szól. Mutasd meg kérlek, hol van leírva a cikkben, hogy bármelyik gazda "aljas, mocsok szemét". Nincs leírva. Ez valamiért neked jön így át, de az már a te bajod. És senki sincs benne megvádolva, egyedül te vádaskodsz, olyan embereket vádolsz, akik önzetlenül segítettek. Nem szégyenled magad? Nem a cikk, hanem te vádolsz valóban ártatlan embereket. Te nem ismered a körülményeket, nem voltál ott, nem ismered egyik felet sem. Vagy igen? Ha tudnád értelmezni az eddig leírtakat, te is megértenéd. És a személyeskedésed pedig csak még rosszabb színben tüntet fel téged. Ha a blog nem tetszik, nem fog senki sírni, ha többet nem olvasod. Menj utálkozni máshova.

occam borotvája 2019.12.26. 21:31:01

Boldog Karácsonyt minden jóakaratú embernek.Külön azoknak akik állatokat mentenek.

herut 2019.12.28. 21:03:21

Igen. Emberek vitatkoznak, bántják egymást. Az állatokat mentsük,ne eymást bántsuk,kérek mindenkit!

Facebook oldaldoboz

Juttass haza!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet blogja. Mit tegyél, hogy a kutyád szilveszteri durrogtatások alatt is biztonságban legyen, és ha már elveszett, mit tegyél? Olvasd a blogod és kövesd a Facebook-oldalunkat!

Friss topikok