Nem lesz tűzijáték szilveszterkor! Vagy mégis?

2020. december 12. 12:43 - Macska_fogó

Elterjedt a neten az a hír, hogy egyáltalán nem lesz tűzijátékozás idén szilveszterkor. De igaz-e ez, mi ebből a tény, és mi a fikció? Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője szerint még korai az örömünk.

pexels-damir-mijailovic-5267480_1.jpg

Sok állatmentő, állatmentő szervezet és magánember oszt a közösségi médiában meg olyan posztokat, hogy idén biztosan nem lesz tűzijáték, a kutyák biztonságban lesznek, örülhet mindenki. Mi is persze örülnénk ennek, azonban ez sajnos jelenleg még nem igaz.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már hetedik alkalommal kerül megszervezésre. A célunk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elszökő kutyákat minél hamarabb haza, vagy legalább biztonságba helyezzük. Ha szeretnél te is segíteni, vagy tudod, hogy az év végén és elején is kutyákat fogsz menteni, jelentkezz, hogy együtt minél több elkóborolt állatnak segíthessünk!

A tények

Egyetlen mondat hangzott el december 9-én a Kormányinfón, arra a kérdésre, hogy be fogják-e tiltani a tűzijátékok forgalmazását, Gulyás Gergely így válaszolt: “Igen, be fogjuk”. Majd a Magyarország Kormánya Facebook-oldalon megjelent egy poszt a következő szöveggel: “Be fogjuk tiltani a petárdák és tűzijátékok forgalmazását”. Ennyit tudunk, de hogy pontosan ez mit is jelent, azt nem.

5 kérdés, amit ez a két mondat felvet

A fenti két mondat sok kérdést vet fel, nagyon sok még a tisztázatlan rész ebben:

  1. Csak az értékesítést tiltják be, a használatot nem? Pontosan hogyan tiltják be? Sok webshop árul tűzijátékot, őket hogyan zárják be? Vagy csak a kihelyezett árusítást tiltják be szilveszter előtt?
  2. Négy különböző osztályba sorolják a tűzijátékokat, ebből a 4. osztályt csak képesítéssel lehet használni, a 3. osztályba tartozó termékek a csak szilveszterkor árulható és használható tűzijátékok, az első kettő osztályban lévők viszont egész évben, bárki állhat  hozzáférhetőek, akár egy 14 éves gyerek is használhatja, és számos webshop árulja ezeket már pár száz forintos darabártól. Mindegyiket betiltják, vagy csak a 3. osztályba tartozó termékeket?
  3. A petárda árusítása és használata 2005 óta be van tiltva, miért kell ezt újra betiltani? Miért szerepel ez a kormányzati kommunikációban?
  4. A rendelet mikor fog megjelenni? A szerda óta megjelent Magyar Közlönyök egyike se tartalmazta a rendeletet, így nem tudunk semmi konkrétumot.
  5. Hogyan fogják betartatni és szankcionálni a szabályszegést? A petárdázás 15 éve tilos, mégis minden évben sokan használják, és elvétve kapnak büntetést érte.

Készüljünk ugyanúgy, mint eddig!

Én úgy gondolom, hogy valamilyen korlátozás valószínűleg lesz, de ameddig nem tudjuk, pontosan mi, felesleges és nagyon káros az a kommunikáció, hogy nem lesz tűzijáték. Ugyanis hamis biztonságérzetet ad a gazdiknak, az állatvédők se készülnek fel, és ha mégsem így lesz, akkor a kutyák fogják megfizetni az árát. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezőjeként én azt kérem mindenkitől, hogy ugyanúgy készüljünk a szilveszterre, még akkor is, ha megjelenik a rendelet, és akkor is, ha tényleg a használat is tiltva lesz. Ugyanis ilyen még sosem volt, nem tudjuk, mi fog valójában történni, és inkább legyünk felkészültek, minthogy ne tudjunk segíteni a bajba került állatokon.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet hetedik éve szervezzük meg lelkes önkéntesek, a küldetésünk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elmenekülő kutyákat hazajuttassuk. Tavaly több, mint 500 önkéntes vesz részt a mentésekben, és minden évben 800-1000 bejelentést kaptunk elveszett vagy talált kutyáról a szilveszter utáni napokban. Ezért pontosan tudjuk, hogy valós veszélyt jelent kutyáinkra a szilveszterkor történő tűzijátékozás és petárdázás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4216329654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása