Bécsben van telefonos segélyvonal elveszett állatok bejelentésére

2019. december 19. 13:57 - Macska_fogó

Mi, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei minden év elején telefonos bejelentő telefonszámot üzemeltetünk az utcán talált állatokhoz való segítségkérésre. Ezt önkéntesen, saját telefonunkkal és saját költségünkön csináljuk. De egy nem is olyan távoli városban, az év minden napján működik ilyen segítségkérő-vonal, amit az önkormányzat üzemeltet. Vajon mikor lesz hazánkban is ilyen szolgáltatás?
brown-and-white-bear-plush-toy-42230.jpg

Az osztrák főváros Állategészségügyi és állatvédelmi ügyosztálya telefonos segélyszolgálatot működtet a talált és elveszett állatok bejelentésére Bécsben. Ráadásul, aki az utcára teszi és magára hagyja kisállatát, az pénz- vagy akár börtönbüntetésre is számíthat. 

A segélyvonal éjjel-nappal hívható, és nemcsak a talált, de az elveszett kutyusokat, cicákat és egyéb házi kedvenceket is be lehet jelenteni rajta.

medium-coated-brown-dog-sitting-beside-tree-2904343.jpg

A talált állatokat rögtön elszállítják és gondoskodnak róluk, fényképük pedig felkerül a város honlapjára. A kutyusok és cicák főként a város modern ebrendészeti telepén, a TierQuarTierban várják, hogy gazdájuk értük jöjjön, vagy új otthont találjanak nekik, míg az elszabadult papagájokról, teknősökről és kígyókról az állatkert gondoskodik.

A nyaralási szezonban Bécsben is gyakrabban előfordul, hogy egyszerűen az utcára teszik a korábbi házi kedvencet, ott azonban ez állatkínzásnak minősül, és akár 7.500 eurós büntetés is jár érte. Ráadásul, ha a megunt állat önerőből nem képes túlélni,

sorsára hagyása súlyos állatkínzásnak számít és akár két év börtönnel is büntethető.

Ezért az állatvédelmi ombudsman, Eva Persy azt javasolja a bécsieknek, hogy ha valaki úgy érzi, meghaladja az erejét az állat tartása, először kérjen segítséget az olyan szakmai szervezetektől mint az állatvédelmi hivatal, vagy végső megoldásként mondjon le róla egy menhely javára, hogy új gazdát találhassanak neki.

Magyarországon erről az állatvédők még csak álmodhatnak. Pedig példát vehetnénk közeli szomszédaink állattartási kultúrájáról, és ideje lenne, ha a hatóságok is komolyan vennék, és betartatnák a nálunk is létező állatvédelmi törvényt.

Forrás: ZooZoo.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7715300094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása