A szilveszter sötét oldala

2024. január 04. 20:33 - Macska_fogó

Tizedik alkalommal került megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, sok állatmentő és állatbarát több száz kutyát és macskát juttatott haza, de nem mindenkit sikerült. Háromszáz önkéntesünk volt idén a egész országban, és nyolcszáznál is több eltűnt vagy talált állatról kaptunk eddig bejelentést a szilveszter miatt. Pintér Attila, a kezdeményezés megálmodója arra is mutat egy konkrét, hazai példát, hogyan tudná a hatóság szilveszterkor és előtte biztosítani a lakosság nyugalmát és az állatok biztonságát. Az ő írása következik.

pexels-alotrobo-1124002.jpg

Csak hozzánk, telefonon és Facebookon több, mint 800, szilveszterkor eltűnt kutyát és macskát jelentettek be idén eddig (ez a szám még nőhet), ebből összesen 300 esetet koordináltak az önkénteseink telefonon, de még így is, ezeknek az állatoknak csak a fele jutott eddig haza. Az elmúlt 10 évben történtek változások az állattartási kultúrában, de nagyon lassúak ezek a változások és nem elengedőek, emellett azt is nagy problémának tartom, hogy az emberek nincsenek tekintettel másokra, de még a törvényeket se tartják be: az állattartók és a tűzijátékozok között egyaránt sokan.

A „chiphelyzet” problémái

Első gond a „chiphelyzet”. Ugyanis 11 éve kötelező minden 4 hónaposnál idősebb kutyába chipet tenni, de ez sokszor hiányzik. Az a tapasztalatunk, hogy Budapesten és a nagyobb városokban tízből kilenc kutya chipes, de minél kisebb településen él a kutya, annál rosszabb ez az arány, kisebb falvakban a fenti arány megfordul. Pedig a chip beültetése egyszeri, pár ezer forintos költség a gazdának, viszont sokat jelent akkor, ha haza kell juttatni a kutyát.

A chipek hiánya mellett a másik nagy probléma, hogy van ugyan chip a kutyában, de nem megfelelőek az adatok: nincs regisztrálva, vagy nem jó adatokkal, pl. hiányzik a telefonszám vagy nem helyes. De az is jellemző, hogy a kutyát elajándékozzák, és nem tudja a volt gazdi, hogy kinek adta, az új tulajdonos pedig nem módosítja az adatokat. A regisztráció hiánya az állatorvos felelőssége, de az összes többi a gazda hanyagsága. Nagyon szomorúnak tartom, hogy több mint egy évtizede harsogja minden állatmentő szervezet velük együtt, hogy szilveszter előtt tegyenek chipet a kutyába, és ellenőrizzék a regisztrációt, mégis rengetegen ezzel egyáltalán nem törődnek. Arról nem is beszélve, hogy egy chip nélküli kutya nagy eséllyel a szintén kötelező veszettség oltást sem kapta meg soha, ami közegészségügyi kockázat is.

Szabálytalankodó tűzijátékozók

De a tűzijátékozók és a petárdázók felelőssége is fennáll, mert hasonlóan nem tartják be ők sem a szabályokat. Egyrészt mert a petárdának már a birtoklása is lassan 20 éve tilos, mégis minden szilveszterkor használják. A 3. kategóriájú tűzijátékot pedig csak szilveszterkor lehetne a törvény szerint használni egy 12 órás időszakban, mégis minden évben karácsonytól a szilveszter utáni első hétvégéig bármikor fellövik, akár fényes nappal is. Hozzánk is érkeztek bejelentések eltűnt kutyákról és tűzijátékról már napokkal szilveszter előtt, például harmincadikán este Egerből és Balmazújvárosból is. Azt pedig senki sem várhatja el, hogy bő egy hétig „lakat alatt” tartsa mindenki minden állatát, mert ez kivitelezhetetlen.

pexels-griffin-wooldridge-4811117.jpg

A jó példa, amit másolni kéne

Ráadásul nem csak a háziállatokat veszélyeztetik vele, hanem az epilepsziásokat, az autista gyerekeket és a vadállatokat is. Tatán ezt már régen belátták, és az ott telelő vadlúdak miatt tilos 2018 óta tűzijátékozni. A 2022/23-as szilveszter alatt azonban a helyiek ezzel nem törődtek, és több órás tűzijátékozás volt a városban, emiatt pedig 30 ezer vadlúd menekült el akkor a tóról. Idén ezt nem akarták engedni, ezért szilveszter este a rendőrség polgárőrökkel és civil önkéntesekkel együtt járta a várost, és hamar odaértek minden szabályszegőhöz. Ennek meg is lett az eredménye: a madarak 80 százaléka a tavon maradt, sőt, a környező tavakról is menekültek az Öreg tóra madarak. Pedig az esetek többségében a járőrök csupán elijesztették a szabálytalankodókat, vagy csak az állandó jelenlétük miatt felhagytak a tűzijátékozással, de így is 5 embert állítottak elő az este folyamán Tatán, és ezzel is elérték a fenti eredményt. Csak összehasonlításképpen, a rendőrség közleménye szerint az egész országban összesen 15 emberrel szemben jártak el a rendőrök, vagyis ennek harmada Tatán volt, a többi pedig az egész országban.

Világosan látszik tehát, hogyha az egész országban lenne valódi hatósági jelenlét az év utolsó napjaiban, legalább 29-30-án este, és 30-án 18 óra előtt és utána is, akkor azzal nagyban hozzá tudna járulni a hatóság az emberek nyugalmához és az állatok biztonságának megteremtéséhez, valamint a törvények betartásához is.

Ezért remélem, hogy a többi város is tanul a tatai példából, és jövőre több helyen lesz jelentősebb hatósági járőrözés a szilveszter előtti napokban és aznap este.

Sokan segítettek az állatokon

De pozitív hírrel is tudok szolgálni. ugyanis több száz ember segített most is az utcára menekülő állatoknak, nekik pedig meg szeretném köszönni a segítségüket. Ez a sok ember ugyanis egyszerű "járókelő" volt, nem állatmentő, de mégis megálltak segíteni. Nem mentek el a kutyák mellett, hanem segítséget kértek, és sokszor akár több órán vagy napon át vigyáztak a kutyára, ameddig érte nem ment a gazdi, vagy lett megoldás az elhelyezésére. Rájuk ugyanis ugyanúgy szükség volt a kutya hazajuttatásához, mint az Ügyelet önkénteseire, akik a posztolt segítségkérést továbbították egy telefonos ügyeletes önkénteshez, aki küldött chipolvasót, és az állatvédőre, aki chipet nézett, de végül a gazdi is kellett hozzá, aki ment a kutyáért. Olyan ez, mint egy kártyavár: ha egyetlen lapot is kihúzunk, akkor az egész összedől, és a kutya nem jut haza. Nagyon sok esetben ugyanis egyetlen kutya hazajuttatásához nagyon sok ember közreműködése szükséges. Így köszönet és megbecsülés illet mindenkit, aki bármilyen formában részt vett akár csak egyetlen kutya hazajuttatásában!

pexels-ivan-babydov-7788647.jpg

Ha még nem lett meg a kutya

Azonban még mindig sok kutya nem jutott haza, ezért azt kérem, hogy akinek elveszett a kutyája szilveszterkor és még nincs meg, mozgasson meg minden követ. Ha még nem tette meg, posztolja fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-csoportjába, és nézze meg az oldalon a talált állatokat, hátha ráismer a kutyára. Emellett helyi csoportokban is ossza meg a keresést, de plakátoljon a környéken, menjen el helyi állatorvosokhoz és keressen meg közeli menhelyeket is, hátha oda vitték a kutyát. És az oltási könyvel menjen el állatorvoshoz, és nézesse meg, helyesek-e az adatai. Ha ezeket megteszi, nagyobb esélye lesz arra, hogy hazakerüljön a kutyája.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2218295265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása