Miért legyél még gondosabb gazdi idén szilveszterkor?

2021. december 29. 21:01 - Macska_fogó

Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője nyolcadik éve próbálja több száz önkéntessel együtt hazajuttatni az év végi tűzijátékok miatt elszökő kutyákat is macskákat, hozzájuk minden évben 800-1000 állatot jelentenek be pár nap alatt. Az ő meglátásait és tanácsait olvashatjátok el most.

pexels-roman-odintsov-6493490.jpg

Attila úgy gondolja, hogy a mostani szilveszter a tavalyinál mindenképpen rosszabb lesz az állatoknak, több okból is. Ha állatvédőként te is segítesz ilyenkor az állatokon, akkor jelentkezz itt, hogy tudjanak értesíteni egy bajba került állat miatt.

De mi a baj a szilveszterrel?

Miért nem lehet egyetlen éjszakát kibírni? Miért nem lehet egy éjszakát vigyázni a kutyára?

- mondják a tűzijátékok szerelmesei. A válasz erre elég egyszerű, de nagyon szomorú is. Egyrészt ez nem egyetlen éjszaka: a tűzijátékozás és a petárdázás már Karácsonykor elkezdődik, és egészen a szilveszter utáni néhány napig tart. Tehát valójában ez egy-másfél hét. Ki tudja 10 napra bezárni a kutyáját, és reggeltől estig mellette maradni és vigyázni rá? És mi lesz azokkal a kutyákkal, akik epilepsziások vagy szívbetegek, esetleg csak öregek, és sokkal érzékenyebben reagálnak a minden irányból látható és hallható, bármikor elfordulható, de szilveszter este biztosan több órán át tartó égzengésre? És hogyan készüljön fel arra a gazda, amikor valaki szándékosan bedob egy petárdát a kutya elé a kertbe, vagy a pórázon sétáltatott eb mellé?

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet nyolcadik éve segít hazajuttatni az ilyenkor elmenekülő kutyákat és macskákat, hozzánk minden évben átlagosan 800-1000 állat eltűnését jelentik be, de ez csak a jéghely csúcsa. Sok állatot hazajuttatnak anélkül, hogy mi tudnánk róla, sok állatot pedig sosem keresnek. Így a valóság az, hogy a fenti szám többszöröse lehet azon állatok száma, akik egyetlen nap miatt bajba kerülnek. Ráadásul a hozzánk bejelentett

kutyák csupán fele jut haza,

a többi állat sosem. Ez a szomorú arány egyetlen évben sem változott. A vadállatokról nem is beszélve, akik ilyenkor szintén elmenekülnek. Nem véletlenül tiltotta be például a tatai városvezetés 2018-ban, hogy az Öreg-tón telelő madarak miatt a tűzijátékok használatát. Ugyanis az előző években az ott pihenő védett madarak a szilveszter miatt hetekre elmenekültek.

pexels-faruk-tokluo_lu-7215956_1.jpg

De nem csak az állatok szenvednek ilyenkor, hanem a csecsemők és idős emberek, vagy az epilepsziások is. Azokról a gazdikról nem is beszélve, akik azokkal az állataikkal töltik a napokat ilyenkor, akik félnek a tűzijátéktól, csak azért, hogy valamennyire megnyugtassák őket, megpróbálják a remegő és néha maguk alá vizelő vagy rohamot kapó kedvencüket megnyugtatni, és reménykedni abban, hogy túléli az éjszakát. Ők vajon miért nem érdemelnek meg egy bulizást, vagy legalább egy nyugodt estét? Miért kell nekik szenvedni azért, mert más nincs tekintettel a környezetében élőkre?

Tavaly tiltva volt, idén már nem

Az egy évvel ezelőtti szilveszter azért volt más, mint a korábbiak, mert a pandémia miatt több korlátozó intézkedés is volt: gyakorlatilag nem lehetett szilveszteri bulikat szervezni, nem lehetett este senki kint az utcákon, de közterületen sem lehetett tűzijátékozni. Idén ezek közül egyik sem lesz tiltva: a szórakozóhelyek nyitva lehetnek, nincsen kijárási korlátozás, és december 31-én este 6-tól másnap reggel 6-ig közterületen is lehet használni pirotechnikai eszközöket. Ráadásul, mivel tavaly nem lehetett, számítok arra, hogy idén az erre fogékonyak idén az előző évi kimaradást is be akarják pótolni. A tűzijáték-forgalmazók már árusítanak, ráadásul tele vannak a raktáraik a korábbi kereslethiány miatt, így készletekből nem lesz hiány.

A gazdik nem készülnek fel

Mivel tavaly nyugodtabb volt a szilveszter, a gazdik hajlamosabbak „elkényelmesedni”, és azt gondolni, hogy idén sem lesz semmi baj. Ráadásul ők sem akarnak otthon maradni a kutya miatt, szeretnének elmenni végre szórakozni.

Az állatvédők túlterheltek

Ezzel szemben viszont tavaly március óta az állatvédők szinte csak nehézségekkel néztek szembe: először egyre kevesebb volt vagy akár nulla volt az önkéntes a korlátozások miatt, a támogatások és adományok is elmaradtak emiatt. Tavaly még nőtt valamit az örökbefogadási kedv a kijárási tilalmak miatt, de idén már egyre több kutyát vittek vissza, mert visszamentek dolgozni, és rájöttek, hogy mégsem fér bele az idejükbe. Akik viszont elvesztették a munkájukat, és kirakták vagy leadták korábbi kedvencüket, azok állatai a menhelyekre kerültek. Tehát kevesebb támogatáshoz több védenc párosult, és kevesebb önkéntes segítő. Ez semmiképpen sem jó kombináció. Akik nem zártak még be, azok sem tudnak teljes erővel belemenni egy szilveszteri időszakba.

pexels-gaspar-zaldo-8519190.jpg

Jó idő lesz

Az időjósok szerint az év utolsó napján 15 fok is lehet, de 5-9 foknál nem lesz hidegebb. Ez azért rossz hír, mert többen lesznek kint a szabadban és az utcákon, nem tartja vissza az embereket egy alacsonyabb hőmérséklet.

A többség szenved a kisebbség miatt

Az Ügyelet tavalyi felmérése alapján a magyarok többsége, közel 80 százaléka sosem tűzijátékozott, a válaszolók pedig mindössze 12 százaléka mondta azt, hogy mindig is tűzijátékozott, és fog is. A többség mégis kénytelen elviselni a kisebbség miatt a kisebb és nagyobb kellemetlenségeket is.De miért kell ezt vajon eltűrnünk, ha valóban ennyien nem szeretjük?

Mit tehetsz te ez ellen?

Egyrészt ne petárdázz, mert az törvénytelen. De szilveszterkor se tűzijátékozz, és vigyázz a saját állataidra! Már napokkal korábban zárd el őket, engedd be a házba, vagy legalább a garázsba a kutyát! Sötétedés után csak pórázon sétáltass, chipeltesd a kutyád, és regisztráltasd be az adataid az állatorvossal, valamint tegyél egy bilétát a telefonszámoddal a nyakörvére! Szilveszter este pedig maradj vele, engedd be a házba, húzd le a függönyöket, ugyanakkor a lámpákat kapcsold fel, valamint hangosítsd fel a zenét. Így a kinti fény- és hanghatásokat valamennyire el tudod nyomni. Figyelj a kutyára és tereld a figyelmét: játssz vele, adj neki jutalomfalatot, és próbáld nyugtatni. Nyugodtan simogasd is, akkor is, ha ő fél: a félelem nem viselkedés, hanem érzelem, tehát nem tudod „félrenevelni”, csak nagyobb biztonságérzetet tudsz neki adni. Ha tudod, hogy nagyon rosszul viseli ezeket a napokat, akkor az állatorvosoddal egyeztess, és kérj tőle természetes alapú nyugtatót!

pexels-maksim-goncharenok-9956248.jpg

Mit tegyél, ha mégis elszökik?

Ahogy mindig elmondjuk, ne várj hanem, azonnal keresd! A legrosszabb, amit tehetsz, hogy vársz pár napot, hátha hazatalál. Egy kutya akár órákon át is tud rohanni félelmében, ez idő alatt elütheti egy autó, beleeshet valahova, ahonnan nem tud kimászni, de akár csak elfáradhat, ami után lefekszik, és reggelre kihűlhet. Kezd tehát azonnal keresni, amint észreveszed, ahogy eltűnt! Járd a környéket, hívogasd, kopogj be a szomszédokhoz, nem-e látták. Menj el a közeli állatorvosokhoz, nem-e vitték be, és vidd el az oltási könyvet: írasd be a chipbe, hogy elveszett, és ellenőrizd, hogy minden adatod helyes-e!

Csinálj plakátokat, plakátolj a környéken, és vigyél belőle a közeli állatorvosi rendelőkbe, állatpatikákba, állateledel-boltokba, kutyakozmetikákba! De a messzebb lévő menhelyekkel is vedd fel a kapcsolatot, mert lehet, hogy akár több száz kilométerre találtak csak neki helyet.

Valamint mindenképpen töltsd fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalára hogy eltűnt, fotóval és a te telefonszámoddal, mi pedig segítünk, amennyire csak módunkban áll!

Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet hetedik éve szervezzük meg lelkes önkéntesek, a küldetésünk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elmenekülő kutyákat hazajuttassuk. Minden évben 200-500 önkéntes vesz részt a mentésekben, és átlagosan 800-1000 bejelentést kaptunk elveszett vagy talált kutyáról a szilveszter utáni napokban. Ezért pontosan tudjuk, hogy valós veszélyt jelent kutyáinkra a szilveszterkor történő tűzijátékozás és petárdázás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr916798476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása