Tanácsok kinti kutyás gazdiknak hideg időre

2020. november 17. 19:48 - Macska_fogó

Itt a tél, éjjel, de már napközben is hideg van, hamarosan jönnek az éjjeli fagyok is. Ha kinti kutyád van, megteszel mindent, hogy jól érezze magát ilyenkor is? Összeszedtük a leghasznosabb tanácsokat, amiket mindenképpen érdemes megfogadnod!
borito_1.jpg

A cikk írója, Pintér Attila, aki a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet alapítója, több éven át dolgozott állatmenhelyen gondozóként, még hosszabb ideig volt önkéntes állatmenhelyeken, ezért tudja, mikre kell télen figyelni a kinti kutyásoknak. Egy kutya is képes megfagyni, tévhit ennek az ellenkezője, sokszor pedig - elsőre furcsamód - a kiszáradás okozza télen a kutya halálát. Azért osztjuk ezt meg, hogy segítsünk a gazdiknak és a kutyáknak ezeket elkerülni. Attila szerint: "Egy közeli barátom kérdezte meg nemrég, akinek mostanában lett kutyája, mit tegyen, ha télen is kint lesz a kutya? Ezért jutott mindez eszembe, írtam le, és osztom most meg, hogy másoknak is segítsen." Mit tegyen tehát egy felelős gazdi, ha télen is kint él a kutyája? 

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már hetedik alkalommal kerül megszervezésre. A célunk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elszökő kutyákat minél hamarabb haza, vagy legalább biztonságba helyezzük. Ha szeretnél te is segíteni, vagy tudod, hogy az év végén és elején is kutyákat fogsz menteni, jelentkezz, hogy együtt minél több elkóborolt állatnak segíthessünk!!

Legyen kutyaház!

A legfontosabb és legegyértelműbb, hogy legyen kutyaház, ahová a kutya vissza tud vonulni a hideg, a szél és a csapadék ellen. Illetve még pár dolognak meg kell felelnie, amikről most szó is lesz.

Fából készüljön!

 A fémhordó egyáltalán nem jó erre a célra, mert nyáron meleg, télen pedig hideg, ezért pont a célját nem látja el. Lehetőleg ezért fából készüljön a kutya háza. A műanyag kutyaházak határesetek, lehet őket hőszigetelni is, viszont mivel könnyűek, egy nagyobb szél felkaphatja őket, ezért inkább csak végső, vagy ideiglenes megoldásnak ajánlom.

Legyen szigetelve!

Fontos az is, hogy legyen leszigetelve, hogy a hidegben benntartsa a meleget. A szigeteléshez használható hungarocell vagy üveggyapot, ha két réteg fa közé tesszük. De mivel ezeket a kutyák hajlamosak megrágni, ezért mindenképpen érdemes takarni valamivel, akkor is, ha a házat utólag szigeteljük, hogy a kutya ne férjen hozzá. A legjobb anyag erre a feladatra pedig az ásványgyapotot, mert ugyan drágább az előbbieknél, de jó a páraáteresztő-képessége, ráadásul tűzálló is.

Ne legyen túl nagy, vagy túl kicsi!

A kutya méretéhez megfelelő házat kell választani vagy készíteni. Ha túl nagy, nem tudja a kutya testhője felmelegíteni, és fázni fog benne, ha pedig túl kicsi, akkor kényelmetlen lesz benne lennie. Ugyanez vonatkozik a bejáratra is, ha túl nagy, akkor nem tartja bent a meleg levegőt, ha túl kicsi, akkor pedig nem fér be a kutya.

pexels-vlad-che_an-1696594.jpg

Tegyél a bejárathoz hőfogót!

Emellett okos dolog, ha megakadályozzuk, hogy kimenjen a meleg a bejáraton, és teszünk elé valamilyen hőfogót. Felszögelhetünk egy vastag pokrócot, nagyobb kabátot vagy padlószőnyeget is az ajtóra, de PVC lapot is lehet erre használni. Ezeket középen, vagy több helyen be kell vágni, hogy a kutya könnyen ki-be tudjon járni a házba.

Béleld ki szalmával - ne pokróccal!

Ne rakj a kutyaházba plédeket vagy pokrócokat! Ezek ugyan először kényelmesek lehetnek, de ha nedves az idő, könnyen átveszik a nedvességet, majd meg is fagyhatnak, a kutya pedig így ráfekve fázni fog! Ugyanezen okból ne adj kinti kutyára ruhát sem hosszabb időre! Ráadásul a pokrócokat a bolhák is kedvelik, ezért inkább szalmával béleld ki a házat, ez ugyanis bizonyos mennyiségig nem szívja fel a folyadékot. Ezt vehetsz barkácsboltokban vagy háztartási boltokban is akár kisebb kiszerelésben. Ne sajnáld, tegyél sokat belőle a házba, mert annál melegebb és kényelmesebb lesz a kutyádnak! Figyeld, hogy nem-e nedvesedett már át nagyon, és ha igen, akkor cseréld ki újra. Figyelj arra, hogy ne szénát használj, mert az egyrészt szúrni fogja a kutya bőrét, másrészt nedvesebb, mint a szalma, és így nem lesz olyan hatékony!

Tedd száraz és szélvédett helyre!

A kutyaházat mindenképpen olyan helyre tedd, ahol a lehető legjobban védett a széltől, és semmiképpen se nedves vagy nyirkos helyre! Száraznak kell maradnia a háznak és a környezetének is, a lehető legnagyobb mértékben!

pexels-katie-burandt-1581845.jpg

Tedd egy raklapra!

Az előző pontban leírtakon segít az is, ha az egész házat egy raklapra teszed. Így nem fog érintkezni a ház alja a fagyos földdel, ezáltal bent is melegebb lesz. Valamint a nedvesség és eső is nehezebben jut be a házba.

Kutyánként egy ház legyen!

Ha több kutyád van, akkor több kutyaház is kell. Ez azért is fontos, hogy ahogy már említettem, ne legyen túl nagy a ház a kutyának. Ha két kutyádnak van egy nagy ház, és az egyik megy csak be, akkor nem tudja kellően felfűteni a házat, és nem lesz jó! Valamint így vita sem lesz arról, ki mehet be a házba.

Esetleg fagyasztóból is lehet csinálni

Kiszuperált fagyasztóból is lehet kutyaházat csinálni. Egy fagyasztóláda vagy hűtőszekrény ugyanis már alapból szigetel, így megfelelő átalakítás után remek kutyaház válhat belőle. Ennek elkészítéséhez ezen az oldalon részletes leírás és videó is található. Akinek van hozzá kedve és szakértelme, nyugodtan megpróbálkozhat vele!

Legyen előtte mindig víz!

Gondoskodj elegendő vízről is, ez télen is nagyon fontos.  Figyelj arra, hogy ne fagyjon meg a víz napközben, ha kell, akkor törd fel a jeget és tölts friss vizet neki! Télen naponta legalább kétszer cseréld ki a vizet!

pexels-freestocksorg-242724.jpg

Mit tehetsz a víz megfagyása ellen?

Egyrészt ne fémtálat használj, hanem például műanyag tejesládát, mert az kevésbé veszi át a hideget, és több víz is fér bele. Tedd a ládát raklapra, vagy döntsd meg, és támaszd a falnak. Így nem tudod teletölteni, viszont kevesebb része érintkezik a hideg talajjal. Önthetsz bele forró vizet is, így később fog megfagyni, és tovább lesz a kutya előtt víz - ez akkor lehet fontos, ha napközben nem vagy otthon.

Adj neki többet enni!

Télen jól teszed, ha kicsivel többet adsz enni a kutyának, mert egy kis zsírréteg melegebben tudja tartani. Egy gyenge és sovány kutya hamarabb megfagy a hidegben, mint egy jól táplált! Persze túlzásba se ess, a túlsúly is kerülendő! Télen egy 10 kg súlyú kutya 1 kg súlyt hízhat fel, a nagyobb kutyák akár 3-5 kilót is.

Tartsd karban a szőrét is!

Az összefilcesedett szőr nem látja el a funkcióját, nem melegít, és a kutya bőre alatta begyullad. Sokszor láttam már tél végén vagy tavasszal kinti, közepes vagy hosszú szőrű kutyát, akinek csomókban állt a szőre. A gazdi pedig ezt megelőzhette volna, ha hetente egyszer átfésüli, vagy ha nem boldogul, elviszi kutyakozmetikushoz. Fontos, hogy a kinti kutyák szőrét ne vágassuk le, mert ez nemcsak a hideg ellen védi télen, hanem a meleg ellen is nyáron: hűt és fűt is. Nyáron sem jó ötlet levágni, mert ugyan visszanő télre, de felboríthatja a kutya hőháztartását. Megfelelő ápolással rendben tarthatjuk a mi és a kutyánk örömére is. Emellett arra is figyelj, hogy a fagyos téli hidegben a kutyád mancsa ne legyen túl fagyos! A talppárnák ugyanis érzékenyek, és összegyűjtve a havat, az ráfagyhat a mancsukra. Ezért ezt minden nap ellenőrizd, és szükség esetén meleg vízzel mosd át a mancsait! A füleit is érdemes rendszeresen átnézned, és szükség esetén kitisztítanod.

Adj lehetőséget neki a mozgásra!

Ha már kint él a kutyád, ne egy fél méteres láncra kösd ki, mert ilyen időben ez végzetes is lehet a számára! A legjobb az, ha elkerítesz neki egy részt a kertből, ahol szabadon rohangálhat. De ha mindenképpen ki kell kötnöd, akkor a törvényi keretek között tedd meg, tudjon a láncon mozogni, rohangálni, be tudjon menni a házába, és elérje az etető- és itatótálakat! Valamint rendszeresen, minden nap vedd le a láncról, és mozgasd meg! Ezt akkor is érdemes beiktatnod a napirendbe, ha egyébként szabadon van a kutya, mert így biztosan mozogni fog, valamint a közös tevékenység erősíti a köztetek lévő kapcsolatot is.

pexels-vlad-che_an-3509416.jpg

Takarítsd el a havat a kertben!

Sok kutya szeret havat enni, ami viszont nagyobb mennyiségben káros nekik. A hideg, vagy akár fagyos hó különböző gyulladásokat okozhat neki, mandula- torok- vagy gyomornyálkahártya-gyulladás is kialakulhat miatta. Ezért inkább minél előbb takarítsd el a havat!

Biztos, hogy kintre való?

Győződj meg arról is, hogy a kutyád biztosan bírni fogja-e a téli hideg időt! A kisebb testű kutyák teste közelebb van a talajhoz, mert rövidebbek a lábaik, így hamarabb kihűlnek. Ráadásul sok kistestű kutyafajtának nincs aljszőrzete, csak fedőszőrzet borítja a testét, ez pedig nem képes megfelelően melegen tartani őket hideg időben, ezért őket nem szabad kinti kutyának tartani. Az idősebb kutyák is nehezebben viselik a hideget, ezt is figyelembe kell venni. Egy nagytestű, kint élő kutya már 7 éves korában öregnek számít!

Szilveszterkor zárd el!

Akármilyen is lesz az idei szilveszter, gondoskodj a kutyád biztonságáról! Vidd be legalább egy éjszakára a házba, akár az előszobába, vagy legalább a garázsba. Ne kösd ki ilyenkor, mert félelmében akár fel is kötheti magát a lánccal! Olyan helyre zárd, ahonnan nem tud kiszökni, és ahol biztonságban van!

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már hetedik alkalommal kerül megszervezésre. A célunk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elszökő kutyákat minél hamarabb haza, vagy legalább biztonságba helyezzük. Ha szeretnél te is segíteni, vagy tudod, hogy az év végén és elején is kutyákat fogsz menteni, jelentkezz, hogy együtt minél több elkóborolt állatnak segíthessünk!!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr3816281096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása