Online felmérés: többen vagy kevesebben fognak idén tűzijátékozni?

2020. december 26. 19:11 - Macska_fogó

Idén nagyon sok minden más, mint korábban: vírus, maszk, kijárási tilalom, a tűzijátékok használatának korlátozása, stb. Ezért megkérdeztem a Facebookon elérhető embereket, hogy idén fognak-e tűzijátékozni? Az eredményeket lent olvashatjátok.
pexels-vitalko-1573707.jpg

Mint ugye az új kormányrendelet kimondja, idén tilos közterületen tűzijátékozni, azonban magánterületen az 1-2. osztályba tartozó pirotechnikai eszközöket lehet használni. Sokan mondják azt, hogy így nem lesz, vagy jóval kevesebb lesz a tűzijáték, mások pedig azt, hogy ugyanannyi, vagy még több is, mint a korábbi években. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy sokan így fogják majd levezetni az egész évben felgyűlt feszültséget. Megkérdeztem ezért a közösségi médiában több ezer embert, hogy ők mit mondanak: fognak tűzijátékozni vagy sem?

Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már hetedik alkalommal kerül megszervezésre. A célunk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elszökő kutyákat minél hamarabb haza, vagy legalább biztonságba helyezzük. Ha szeretnél te is segíteni, vagy tudod, hogy az év végén és elején is kutyákat fogsz menteni, jelentkezz, hogy együtt minél több elkóborolt állatnak segíthessünk!

Hogyan zajlott a magán "közvéleménykutatásom"?

Feltettem ugyanazt a kérdést négy "hallottam" Facebook-csoportban: a Pesten Hallottam, a Debrecenben hallottam, a Mosonmagyaróváron hallottam és a Nyíregyen halottam csoportokba. Az elvárásom az volt, hogy legalább 20 ezer tagja legyen a csoportnak, az ország különböző pontjain legyenek a városok, valamint kifejezetten nem állatbarát csoportokat választottam, hanem olyanokat, amiben többféle nézőpontot képviselő tagokat is megtalálok. Emellett a kérdés és a válaszok megfogalmazásában is figyeltem arra, hogy ne utaljak véletlenül se arra, hogy melyik választ részesítem előnyben.  A Pesten hallottam csoportba sajnos nem engedték be a kérdésem, és nem is válaszolták meg, hogy miért nem, de a másik háromba igen. Elég sikeres posztok is lettek, ezer válasz mindegyik csoportban érkezett, összesen több, mint 4600 választ kaptam. December 20-án tettem fel a kérdést mindenhol, és 5 nap múlva összesítettem a válaszokat. A kérdés és a lehetséges válaszok a következőek voltak:

Fogsz idén tűzijátékozni?

  • Nem, eddig sem csináltam
  • Igen, anélkül nincs szilveszter!
  • Nem, idén kihagyom (korábban előfordult)
  • Igen, korábban nem, de idén csak azért is fogok!

Az eredmények és értékelésük

Meglepő módon - én legalább is nem ezt vártam - a számokból az látszik, hogy kevesebben tűzijátékoznak majd idén a magánemberek közül, mint a korábbi években. Ezt mutatja be a lenti táblázat:

osszes_adat.jpg

Emellett az is nyilvánvaló, hogy a tűzijátékok szerelmesei jelentősen kevesebben vannak, mint azok, akik ezt csak elviselik. Ugyanis 4003-an válaszolták azt, hogy idén nem fognak tűzijátékozni, és 673-an azt, hogy fognak, ami csak alig 15 százalék. Ez alapján egy hangos kisebbséget visel el a csendes többség.

osszes_adat_grafikon.jpg

A különböző városokban élők között nincs jelentős különbség, 70-80% között mondják, átlagosan 77 százalékuk, összesen 3 594 válaszoló azt, hogy korábban és most sem fog tűzijátékozni, és 10-15% között, átlagosan 12,5 százalékuk, 586-an azt, hogy ahogy mindig, így most is fog.

tuzijatekozok_grafikon.jpg

Ennél is érdekesebb viszont az, hogyan változott a korábban nem, de most igen, illetve az eddig igen, de idén nem tűzijátékozók aránya egymással szemben. Itt ugyanis jelentős csökkenés van azok számában, akik fognak idén fellőni szilveszterkor tűzijátékokat. A válaszadók kevesebb, mint 2 százaléka mondta csak azt, hogy korábban nem, de idén fog pirotechnikai termékeket használni, majdnem 9 százalékuk viszont úgy nyilatkozott, hogy korábban használt ilyen termékeket, de idén nem fog. Ez 18%-82%-os arány azok javára, akik idén kihagyják a tűzijátékozást, bár korábban csinálták. Valamint közel annyian mondták, hogy korábban ugyan tűzijátékoztak, de most nem fognak, mint ahányan azok vannak, akik biztosan fognak durrogtatni (409 - 586). Ez is jelentős csökkenésnek látszik.

Konklúzió és vélemény

  • A fentiekből kitűnik, hogy a magánemberek idén kevesebben fognak tűzijátékozni, mint a korábbi években.
  • Emellett nem lesznek nagy, önkormányzati tűzijátékok sem.
  • A válaszadók csupán alig 15 százaléka tűzijátékozik idén, a nagy többség, közel 77% pedig sosem szokott.
  • Petárdázás az előző években is volt, tehát ebben most sem várok változást.
  • Az 1-2. osztályú tűzijátékok magánterületen való felhasználása nem lett megtiltva.
  • Még akár 3. osztályú tűzijátékokat is lőhetnek fel, hiszen ha petárdát tudnak szerezni, akkor azt is.
  • A fellőtt tűzijáték- és petárdamennyiséget nem tudjuk, hogyan változik, előfordulhat, hogy a korábbiaknál sokkal többet fognak használni idén a tűzijátékozók, még ha ők létszámban kevesebben is vannak.

Fontosnak tartom azonban kiemelni, hogy ez a felmérés mindössze három Facebook-csoportra korlátozódott, így nem mutatja be a teljes lakosság véleményét, bár elég jó irányt adhat.

Könnyebb lesz-e idén a kutyásoknak és a kutyáknak?

Mivel nem lesznek központi tűzijátékok, ezért számban biztos, hogy kevesebb lesz a tűzijátékozás, főleg a legnagyobb erejű pirotechnikai termékekből. De véleményem szerint ez nem jelenti azt, hogy a kutyáinknak könnyebb lesz. Ugyanis őket nem csak ezek rémisztik meg, hanem a magánszemélyek által, napokon át használt pirotechnikai eszközök is, sőt, az is lehet, hogy azokat sokkal rosszabbul viselik. 

pexels-helena-lopes-2027105.jpg

Azért mondom ezt, mert az augusztus 20-i tűzijátékok alatt sokkal kevesebb kutya tűnik el, mint szilveszterkor, pedig nagy erejű, 4-es típusú tűzijátékozás akkor is van szinte minden városban. A különbség azonban az a két ünnep között, hogy augusztusban csak ez van, egy bizonyos helyről lövik fel a tűzijátékot fél órán keresztül. A szilveszter miatt viszont már napokkal, sőt, hetekkel korábban elkezdik az ezt kedvelők a petárdázást és tűzijátékozást,

szilveszter este pedig minden irányból, több órán át tart a hang- és fényhatás,

ami akár közvetlenül a kutya mellett is történhet. Ezért sokkal félelmetesebb ez a számukra, és ezért menekülnek el sokkal többen az év utolsó napján, mint az államalapítás ünnepén.

Valamint azt is muszáj figyelembe venni, hogyha elszökik este a kutyád, nem lesz, aki segítsen rajta, vagy csak kevés helyen, kevés állatmentő mehet majd el érte a kijárási tilalom miatt. Ezek miatt én úgy gondolom, hogy ugyanúgy kell vigyáznunk a kutyáinkra idén is, mint a korábbi években, vagy akár még jobban is.

Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet hetedik éve szervezzük meg lelkes önkéntesek, a küldetésünk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elmenekülő kutyákat hazajuttassuk. Tavaly több, mint 500 önkéntes vesz részt a mentésekben, és minden évben 800-1000 bejelentést kaptunk elveszett vagy talált kutyáról a szilveszter utáni napokban. Ezért pontosan tudjuk, hogy valós veszélyt jelent kutyáinkra a szilveszterkor történő tűzijátékozás és petárdázás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4516357832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása