5+5 tény vagy tévhit a szilveszterről

2023. december 28. 17:05 - Macska_fogó

Immáron tizedik alkalommal kerül megszervezésre a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet, amelynek célja, hogy az év végi tűzijáték és petárdázás miatt elszökött kutyákat, macskákat, házi- és vadállatokat minél hamarabb hazajuttassuk, vagy biztonságba helyezzük. A főszervező, Pintér Attila írása.
pexels-elina-volkova-19551736.jpg

Minden évben ilyenkor átlagosan 1000 bejelentést kapunk bajba került állatok miatt, amelyeknek csak valamivel több mint fele jut haza. Szilveszterkor pedig több tízezer élőlény szenved mások szórakozása miatt, és a zajok és fényhatások vadállatokra gyakorolt hatásáról, az epilepsziában vagy autizmusban szenvedő betegekről ritkán beszélünk. Mi állatvédők arra kérünk mindenkit, hogy legyenek tekintettel a környezetükre is a bulizás alatt, és legalább a törvényeket tartsák be. Tíz pontban pedig összeállítottuk a legnagyobb tévhiteket a tűzijátékokról és petárdákról.

Az Ügyeletnél minden évben segítünk a gazdiknak abban, hogyan készüljenek fel a megelőzésre, de az elveszett kutyák megtalálásban is lehet ránk számítani. A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalán lehet bejelenteni az elveszett állatot fotóval és a gazda elérhetőségével. Ha pedig valaki kutyát talált az utcán szilveszter körül, az ő bejelentését is várjuk az oldalra ugyanilyen adatokkal. Ebben az esetben a megtaláló kérhet segítséget a telefonos koordinátoroktól, de hívhatja a bejelentő telefonszámot is sürgős esetben.

A főszervezőként nagyon fontos feladatnak tartom az önkéntes állatvédők összefogását az egész országban, hiszen csak az ügyelethez évente több, mint 250 állatmentő jelentkezik, akik különféle feladatokat vállalnak el: chipet olvasnak, fuvaroznak talált kutyát, befognak menekülő állatot vagy ideiglenesen fogadnak be rászorulót. Ilyen feladatokra még 2023.12.31 18 óráig várják a jelentkezőket ezen a linken: https://forms.gle/hLVP83K1X7CMcxEGA

Sajnos hiába az állatvédő szervezetek évek óta tartó folyamatos figyelmeztetése, sok gazdi, és még több ünneplő nem hallja meg a kéréseinket.

Tények és tévhitek gazdiknak

Kezdjük a gazdik között terjedő pár tévhit eloszlatásával a szilveszter körül, és folytassuk pár hasznos tanáccsal.

1. Az én kutyám nem fél tőle!

Lehet, hogy eddig nem félt, de elég, ha egyszer megijed és elszalad, és többet sosem találod meg élve! Számtalan példa van erre, pár éve két pincsit kiengedtek pisilni a kertbe szilveszterkor, pont akkor lőttek fel egy tűzijátékot a szomszédban, az egyik kiskutya pedig elszaladt. Egy közeli forgalmas útig jutott, ahol szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott a kis teste, annyi autó és kamion ment át rajta.

2. Majd visszajön!

Valóban nagyon jó a kutyák szaglása és tájékozódása, de az esetek többségében sajnos ilyen esetben nem találnak vissza. Amikor rémülten, kerítésen, árkon-bokron át menekülnek addig, amikor már nincs több erejük tovább menni, akkor már azt sem tudják, merről jöttek. Rémültek, fáradtak, és ha éjszaka fagypont alatt van a hőmérséklet és lefekszenek, akkor reggelre kihűlnek. De elütheti őket menekülés közben egy autó is, vagy beeshetnek valahova, ahonnan nem tudnak kijönni.

3. Van benne chip, majd hazahozzák!

Erre nincs garancia. Egyrészt, mert ahhoz meg kell találják, hiszen a chip nem nyomkövető. Ha megtalálják, a chipben akkor is csak egy számsor van, amihez az adatokat állatorvos tudja csak leolvasni. De sajnos hiába 11 éve kötelező a chip, még mindig a kutyák jelentős részében nincs. Ha a tiedben sem, akkor tetess bele még szilveszter előtt állatorvossal, és regisztráltasd is be az adataid! Ha pedig van benne, akkor vidd el az oltási könyvet, és ellenőriztesd az adataid az orvossal! De a chip is elromolhat, és ahelyett, hogy napokat vársz, azonnal kezd el keresni a kutyád, amint észrevetted, hogy eltűnt! Járd az utcákat, kérdezz meg kutyásokat, csinálj szórólapot, menj el állatorvosokhoz és menhelyekre is, és a közösségi médiában is terjeszd minél több helyen, hogy keresed. Így van a legnagyobb esélyed arra, hogy megtaláld!

pexels-elina-volkova-16154197.jpg

4. A kutyádnak a tűzijáték olyan, mint neked a házad lebombázása!

A kutyák hallása sokkal jobb, mint a tied, négyszer messzebbről meghallanak apró neszeket is. Ezért számára a szomszédban fellőtt tűzijáték olyan, mintha közvetlenül mellette robbant volna, mintha bombák hullanának az égből, és pont melletted csapódnának be. És képzeld el ezt minden irányból, órákon át. Te meddig bírnád?

5. Te tudod legjobban megnyugtatni a kutyádat!

A kutyák a gazdájukban bíznak leginkább, ezért sokszor már az ő közelségük is nyugtatólag hat rájuk. Nagyon fontos, hogy ismerd a kutyád, tudd, hogy mennyire fél a hangos zajoktól, de még fontosabb, hogy sose hagyd figyelmen kívül a félelmét!

Pár éve egy kutya szilveszter este háromszor elszökött, de mindig hazatért, negyedszerre szívrohamot kapott a félelemtől a kertben. Te ennél legyél jobb gazdi, és vidd biztonságos helyre a kutyádat, a házba lehetőleg, és maradj vele, nyugtasd meg, etesd, játssz vele! Kérhetsz nyugtatót is állatorvostól, ha szükséges. És legyen kéznél az ügyeletes állatorvos telefonszáma is.

TÉNYEK ÉS TÉVHITEK BULIZÓKNAK

A bulizók és a tűzijátékok szerelmesei sokszor próbálják igazolni a tetteiket az alábbi érvekkel, ezeket tesszük most helyre és cáfoljuk meg a hamis állításokat.

1. Ez hiszti! Akkor egy vihartól is megijedne minden állat!

Tévedés. Vagy lehet, hogy megijedne, de nem okozna akkora pánikot neki. Ez pedig azért van, mert a vihar és a tűzijáték teljesen más. A vihar egy irányból jön és tart valamerre, így el tud előle bújni például a kutyaházba vagy egy odúba, valamint a légnyomás-változásból az állat előre (!) érzékeli. A tűzijátékra ezek körül egyik sem igaz. Nincs semmilyen előjele, és főleg szilveszterkor minden irányból hallja és látja az állat, esélytelen, hogy el tudjon előle bújni, így az egyetlen megoldás a menekülés és a pánik.

2. Egyetlen estét ki lehet bírni!

Annyit talán ki is lehetne. Ha annyi lenne, amit a törvény előír, vagyis hogy 12.31 18:00 és 01.01 06:00 között lehet használni a 3-as típusú pirotechnikai eszközöket. A valóság ezzel szemben viszont az, hogy karácsonytól szilveszter utáni első hétvégéig bármikor, bárhol fellőhet bárki tűzijátékot, akár fényes nappal is. Tehát ez az időszak inkább bő 1 hét, addig zárja be a minden gazdi minden állatát a házba? És akiket nem lehet, mint pl. a lovakat? Valamint a gazdátlan, vagy a vadállatokat, őket ki és hova zárja be? Ezt sajnos, főleg ilyen hosszú intervallumban, senki sem tudja megtenni.

pexels-tiana-614521.jpg

Pár éve egy menhelyről mentett kutya, Duffy – aki epilepsziás volt –, a gazdáinak köszönhetően átvészelte a szilveszter estét: a házban foglalkoztak vele, szólt a zene, folyamatosan nyugtatták és jutalmazták. Azonban két nap múlva az egyik szomszéd fellőtt még pár tűzijátékot, ami valószínűleg maradt neki, majd büszkén visszament a meleg nappaliba. Duffy rögtön rohamot kapott, majd még harminckilencet (!). Azonnal rohantak vele orvoshoz, de 40 roham után el kellett engedniük. Mindössze 4 éves volt. Vajon a szomszéd pár perces öröme megérte az ő halálát? És miért nem lehet legalább a szabályokat betartani?!

3. Nekem jogom van jól érezni magam!

Így van, de csak bizonyos határok között. A törvény is kimondja, hogy más testi épségét, sőt, nyugalmát sem zavarhatja senki csupán azért, mert neki az tetszik. Ráadásul a kutya-, macska-, ló- és egyéb állattartóknak ugyanolyan joguk lenne jól érezni magukat, de őket mégis arra kényszerítik a petárdázók és tűzijátékozók, hogy ők az állataikkal rettegjenek, vagy legalábbis a bulizás helyett az otthonukban nyugtassák a szeretteiket. Nekik talán nincs joguk jól érezni magukat?

Valamint 15 éve tiltja a törvény a petárda használatát, mégis minden szilveszterkor dobálják, vagy olyankor már nem fontos a „jog”? De ha tovább megyünk, akkor a vadállatoknak nincs joguk a nyugalomhoz és az élethez? És az epilepsziásoknak vagy az autista gyerekeknek és a szüleiknek? Az ő jogaik miért kerülnek háttérbe ilyenkor?

4. A gazdája vigyázzon az állatára, ez az ő dolga!

Ez teljesen így van, a gazdás állatokért a gazdájuk felelősséggel tartozik. Azonban nem csak a gazdának van felelőssége, hanem a törvényt betartani sem akaró petárdásnak. Hiszen például a petárda birtoklása önmagában is büntetendő, ráadásul, ha a petárdát bedobják a kertbe, a kutya mellé, vagy a pórázon sétáló kutya mellé, karácsonytól újévig bármikor, akkor ott a gazda helyett a petárdázónak van kizárólag felelőssége!

Valamint mutogathat egymásra kutyás és petárdázó, a végső áldozat nem ők, hanem a kutya vagy macska, mert ő retteg és ő menekül el.

pexels-altaf-shah-6324006.jpg

De nemcsak kutyák vagy más háziállatok lehetnek áldozatok, a vadállatok még inkább ki vannak téve a veszélyeknek szilveszter este, és rájuk senki sem vigyázhat. Például egyre több madár esik áldozatul a szilveszteri őrjöngésnek.

2021. január elsején reggel több száz madár-, főleg seregélytetemet találtak a járókelők Róma utcáin, feltehetően megrémülhettek és sokkot kaphattak.

Az arkansasi Beebe városban pedig 2010 szilvesztere után kb. 2000 (!), 2011 szilvesztere után pedig nagyjából 5000 (!) vörös szárnyú feketerigó zuhant le az égből, már holtan.

De nem kell ilyen messzire mennünk, Tatán 2018 óta tilos a tűzijáték szilveszterkor is, az ott telelő vadludak miatt. Azonban tavaly ezt a városban lakók nem tartották be, ezért 3 nap alatt körülbelül 30 ezer (!) vadlúd menekült el, akik nem is tértek utána már vissza.

5. Ez hagyomány, enélkül nincs szilveszter!

Ez nem így van. Bár a tűzijáték feltalálása valóban régen volt, kb. 2000 éve Kínában, Magyarországon először jóval később, Mátyás király esküvőjén, 1476-ban volt csak tűzijáték, majd utána sokáig nem. Az augusztus 20-i programnak is csak alig száz éve, 1927-től a része a pirotechnika. Emellett érdemes azt tudni, hogy az országban 1946-1993 között tilos volt a magán tűzijáték, tehát szilveszterkor sem ünnepeltek így elődeink. Ezért nagyszüleinket vagy szüleinket is megkérdezhetjük, hogyan tudták ilyen cudar körülmények között is jól érezni magukat, mondjuk szilveszter este. De még ma is sokan így tesznek, mert a mi pár évvel ezelőtti felmérésünk szerint is az emberek húsz százaléka az, aki szokott szilveszterkor pirotechnikai eszközt használni. Valójában a szilveszteri tűzijátékozás egy pár évtizedes „szokás”, semmilyen mély, kulturális gyökere nincsen.

Az állatmentők kérése

Mi állatmentők az állattartóktól azt kérjük, hogy vigyázzanak idén még jobban az állataikra, mint korábban, és akadályozzák meg, hogy elszökjön vagy baja legyen.

Valamint mint állatbarátok, állattartók és állatmentők azt kérjük azoktól, akik idén szilveszterkor is tűzijátékokkal és petárdákkal akarják búcsúztatni az óévet, hogy ne tegyék. Legyenek tekintettel másokra is, és találjanak más módot arra, hogy jól érezzék magukat. Hátha így egyszer a gazdik is önfeledten ünnepelhetnek, mert nem a kedvencük miatt kell aggódniuk, és az állatmentők is bulizhatnak ahelyett, hogy mások állatait mentik, olyan állatokat, akik mások féktelen, vagy átgondolatlan tettei miatt kerültek veszélybe.

De ha ez túl nagy elvárás lenne – hogy az emberek empatikusak legyenek a környezetükben élőkkel –, akkor már annak is nagyon örülnénk, ha legalább a törvényeket betartaná mindenki. Tehát ismétlésképpen: az állatot elzárni és vigyázni rá, chip legyen a kutyában. Valamint petárda sosem, tűzijáték szilveszter este 6-tól másnap reggel 6-ig használható, és akkor is úgy, hogy minél kevésbé veszélyeztessenek vele másokat. Köszönjük!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr3418290113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása