A kijárási tilalom miatt akarsz kutyát?

2020. november 29. 20:26 - Macska_fogó

Az elmúlt napokban több helyről felröppent a hír, hogy néhány ember azért keresett kutyát a menhelyeken, hogy legyen oka este 8 óra után is kimenni a lakásból. Elfogadható vajon ez a motiváció, vagy el kellene gondolkodni az ilyen embereknek, hogy mit jelent az állattartás? Erről fogom most leírni a véleményem.
pexels-helena-lopes-3705254.jpg

Egy állatmenhely azt osztotta meg a Facebook-oldalán, hogy valaki megkereste őket, hogy kutyát szeretne örökbe fogadni. Őszintén elmondta, hogy csak azért, hogy 20 óra után is kimehessen az utcára. A kutyát egyébként napközben egy másik lakásában tartaná, ami most üres, mert ő nem akar ott kutyát, ahol lakik. Kell-e mondani, hogy elköszöntek tőle, és nem adtak neki kutyát? Egy debreceni menhely ugyanezen okok miatt nem ad örökbe a tilalom alatt egyetlen kutyát sem.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már hetedik alkalommal kerül megszervezésre. A célunk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elszökő kutyákat minél hamarabb haza, vagy legalább biztonságba helyezzük. Ha szeretnél te is segíteni, vagy tudod, hogy az év végén és elején is kutyákat fogsz menteni, jelentkezz, hogy együtt minél több elkóborolt állatnak segíthessünk!

De baj-e, ha valaki azért gondolkozik kutya befogadásán, mert akkor kimehet a lakásból? És a nap többi részén mi lesz a kutyával? Etetni ki fogja, foglalkozni ki fog vele? Átgondolt lehet egy ilyen motivációból kiindult befogadás, és jó gazdája lehet a kutyának, aki így indul neki?

Az állattartás felelősség

pexels-helena-lopes-4453099.jpg

A legfontosabb, hogy aki hazavisz egy állatot, az tisztában legyen ezzel. Egy életről való gondoskodást vállaljuk magunkra, amikor befogadunk egy kutyát. Egy kutya nem ritkán több, mint 10 évet él, de 15-20 éves korukat is megélhetik. Eddig kell róluk gondoskodni, akkor is, ha betegek vagy idősek lesznek, akkor is, ha a kedvenc cipőnket tépik szét, és akkor is, ha nincs kedvünk/időnk velünk foglalkozni. Egy kutyát nem lehet betenni egy sarokba, és elővenni, amikor kedvünk szottyan hozzá. Minden nap igényli a foglalkozást, és ez nem merül ki abban, hogy enni adunk neki: tanítani kell, játszani vele, mert a kutyák igénylik az együtt töltött időt. Emellett az évek alatt számítanunk kell a költségekre is vele kapcsoltban, nem csak az etetésénél - bár érdemesebb abban is jobb minőségűt választani, nem a legolcsóbbat -, és nem csak az éves rendszeres oltásoknál, hanem az esetlegesen felmerülő orvosi költségeknél is. Valamint nagyon fontos, hogy

a kutya minden tettéért mi, a gazda vagyunk felelősek,

ezért is kell foglalkoznunk vele, nevelnünk, és vigyáznunk rá. A másik ok pedig az, hogy a kutya bízik bennünk, és természetéből adódóan - szemben legközelebbi rokonával, a farkassal - tőlünk várja a megoldást azokra a problémákra, amiket ő nem tud megoldani.

Jó motiváció a tilalom aluli kibújás?

Fentieket átgondolva, jó ötlet lehet vajon azért hazavinni egy kutyát, hogy így kimehessünk este is a lakásból? Szinte rögtön vágnám is rá, hogy nem, de azért szerintem ez ennél bonyolultabb.

pexels-thevibrantmachine-2958113.jpg

Sokaknak, akik egyedül vannak most sokat otthon, és alig van emberekkel kapcsolatuk, jót tehet egy kutya befogadása. Társaságuk lesz, rendszeres mozgásra ösztönzi, és ami talán még ennél is fontosabb, napi rutint visz az életükbe, hiszen a kutya nagyon hamar megszokja, hogy mikor van a séta vagy a vacsora ideje, és ha elmarad, szólni fog érte. Ez mindenképpen pozitívan tud hatni egy magányos ember érzelmi állapotára. Arról nem is beszélve, hogy a kutyák sokszor szinte "istenként néznek ránk", és a feltétel nélküli szeretet tudja növelni az ember életkedvét és önbizalmát is. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy az állattartás csökkenti a depressziót, mert a háziállatoknak több pozitív hatása is van a lelkiállapotunkra. Tehát önmagában az, hogy valaki azért fogad be kutyát, hogy kimozduljon, szerintem nem azonnali elutasítást kellene maga után vonjon.

Mi viszont, ami rossz elgondolás?

Az viszont már igenis baj, ha valaki nem gondolja át, milyen kötelezettségekkel jár ez, vagy valaki használati tárgyként tekint az állatra.

A kutya nem értünk van, hanem velünk.

Ha valakinek azért kell kutya, hogy lemehessen este 8 óra után az utcára, de a kutyatartással járó felelősséget és kötelezettségeket nem akarja vállalni, akkor neki nem való semmilyen állat. Ha nem tudja szeretni, figyelni rá és gondoskodni róla, akkor ne akarjon kutyát. Ha nem tudja vállalni a napi rendszeres tennivalókat, és a felmerülő költségeket, akkor ne tartson kutyát. Tartson fikuszt, abból is inkább a mű verziót.

A menhelyek miért nem örülnek, ha elviszik a kutyát?

 

pexels-gustavo-fring-4148862.jpgVégül röviden, de muszáj arról beszélnem, hogy miért téves az az elgondolás, hogy a menhelyeknek örülniük kéne, ha valaki elvisz tőlük egy kutyát. Szerencsére a legtöbb menhely és állatvédő nem így gondolkodik, és erre minden okuk meg is van. Ugyanis nem azért mentették meg azt a kutyát, hogy minél gyorsabban "túladjanak rajta". Egyrészt felelősséget vállaltak érte, amikor megmentették, ezért olyan helyre akarják csak adni, ahol jobb, vagy legalább olyan jó sorsa lesz, mint amit ők tudnak neki adni. Másrészt pedig gyakorlati haszna sincs, ha bárkinek odaadják, mert ha nem lesz megfelelő a gazdi, úgyis hozzájuk fog visszakerülni. Erről még jóval hosszabban lehetne beszélni, de ezt a két gondolatot tartom most a legfontosabbnak.

Összefoglalva tehát, nem az a baj, ha valaki azért akar magának kutyát, hogy kimozdulhasson, hanem az a baj, ha cserébe semmit sem akar adni az állatnak. Mert bizony a kutyára időt, energiát és pénzt is kell szánni, aki ezeket nem tudja megadni vagy nem akarja, az más módot keressen inkább az esti kimozdulásra.

attila_2.png A cikk írója Pintér Attila, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet főszervezője, illetve a Szeretem a cicámat! blog írója, ahol macskák viselkedésében ad tanácsokat. Több éven át volt gondozó állatmenhelyen, még hosszabb ideig volt önkéntes és ideiglenes befogadó. 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr1116301944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása