Szereted a kutyádat? Akkor chippezd és regisztráld be szilveszter előtt!

2018. november 15. 10:13 - Macska_fogó

Szereted a kutyádat, és vigyázol is rá? Tudod, hogy december utolsó éjszakáján több ezer kutya szalad világgá félelmében a tűzijátékok és a petárdák miatt? És tudod, hogy csak a kutyák fele jut haza*? Ezért szilveszter előtt mindenképp legyen chip a kutyádban, és ellenőriztesd az adataid! Olvasd el, mire figyelj, hogy az Újévben is boldog kutyagazdi lehess!

dog-2086430_1920.jpg

Mit tegyél?

  • Állatorvossal ültess mikrochipet a kutyádba!
  • Regisztráltasd be az adataid: neved, címed és telefonszámod!
  • Ellenőrizd a regisztrációt állatorvossal, és ha változott valami, javíttasd ki!

Miért jó ez neked és a kutyádnak?

  • Mert az elveszett és chipezett kutyák nagy része hazakerül!
  • Mert ideális esetben a megfogásától számítva 10 percen belül már indulhatsz érte! Chip nélkül ez az idő napok, hetek vagy hónapok is lehetnek!
  • Mert 2013. január 1-től minden 4 hónaposnál idősebb kutyát törvényileg kötelező chippel ellátni! (Kivétel, ha 4 hónapos kor előtt tulajdonost vált, akkor már chippezve kell ennek megtörténnie.)

chippezz.jpgMit kell tudnod még?

  • A chip behelyezése nem fájdalmasabb a kutyádnak, mint az évenkénti oltás beadása!
  • Nagyon fontos! A chip egy egyedi azonosítószámot tartalmaz, amit egy arra alkalmas chipolvasóval lehet leolvasni. A te adataid tehát nincsenek a chipben! Azt egy adatbázisban kell regisztrálni, amit az állatorvosod tud megtenni. A chip önmagában, az adataid regisztrációja nélkül semmit sem ér!
  • A regisztrációkor a kutya adatai mellett a te adataid is szerepelnek: neved és címed kötelező, de a telefonszámod nem. Márpedig ez a legfontosabb, hiszen ha megtalálják az elveszett kutyád, rögtön tudnak telefonon értesíteni! Ezért minden esetben írasd be a telefonszámod is!
  • Ha változnak az adataid, mert elköltöztél azóta, vagy új telefonszámod van, akkor ezeket módosítsd az állatorvosoddal! Ha nem vagy biztos benne, hogy minden adatod aktuális, akkor inkább menj el a kutya oltási könyvével (amiben benne van a chipszám), és ellenőriztesd! A kutyát ehhez nem kell elvinned!
  • A regisztráció meglétét a Petvetdata oldalán tudod ellenőrizni. Ha a chipet az orvos beregisztrálta, te csak a kutya néhány adatát látod,

Mennyibe kerül?

  • Az állatvédelmi törvényben van meghatározva, hogy a mikrochip, a beültetés és a regisztráció díja maximum 3500 Ft lehet!
  • Ha pedig változnak az adataid, azt ingyenesen kell módosítania az állatorvosnak!

Gondoskodj kutyád biztonságáról időben, még szilveszter előtt! De ha mégis eltűnik a kedvenced, akkor posztold fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalára!

*A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalára az elmúlt három évben felkerült kutyák adatai alapján

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr2414373777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása