A Fekete Péntek ne sötét felelőtlenség legyen!

2018. november 20. 12:12 - Macska_fogó

Ne ajándékozz állatot!

Mindjárt itt a közkedvelt Black Friday, és mindenki rohan vásárolni, minél többet, minél olcsóbban megvenni. És sokszor nem csak tárgyakat, hanem életeket is adnak-vesznek, átgondolatlanul és felelőtlenül. Arról beszélek, amikor jó ötletnek tűnik kiskutyát/kiscicát venni ajándékba barátnak, rokonnak, vagy akár gyereknek. De miért ez a legnagyobb felelőtlenség, és miért okozol ezzel az elsőre nagyszerű ötlettel boldogtalanságot vagy akár halált? Válaszolj a kérdésekre őszintén, és gondold át, mielőtt egy érző lény sorsáról döntesz!

pexels-photo-326581.jpeg

Ajándékba? Élőlényt? Soha! Vagy gyereket adnál ajándékba? 

Az ajándékozott biztos tudja, milyen terhet teszel rá? Vállalta ő ezt, vagy átgondolta? Ha meglepetés lesz, akkor biztosan nem! Főleg, ha gyereknek lesz meglepetés? Egy gyerek tud gondoskodni magáról? Hogyan tudna, hiszen te gondoskodsz róla is! Akkor hogy várhatod el, hogy egy másik élőlényről gondoskodjon, ha magáról sem tud? A legtöbb, idén Karácsonykor a fa alá tett kiskutya jövő szilveszterkor az utcára, vagy menhelyekre kerül, vagy a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalára. Hogy miért? Mert megnőtt, mert neveletlen, és nem lehet bírni vele. Vagy inkább te nem tudsz vele bánni, nem?

Vállalsz érte felelősséget?

Mert az állattartás felelősség. Nem egy napra, nem egy évre, 10, 15 vagy akár 20 évre is. Azzal a kis élettel foglalkozni kell, etetni kell, orvoshoz kell vinni, tehát költeni is kell rá.Belegondoltál ebbe? A cuki kölyökkutya milyen aranyos, amikor megrágja a papucsod. De mikor egy évvel később már mindent összerágott, nem tudsz tőle sehova lépni, és nem fogad szót, akkor már inkább bárhová máshová kívánod? Kirakod az utcára vagy jó esetben beviszed egy menhelyre, és büszke vagy magadra? Hát ne legyél, mert utána okkal teszem fel a kérdést: a gyereked is kiteszed az utcára, ha rosszul viselkedik?

Gyilkolsz vagy foglalkozol vele?

Vagy inkább elviszed lealtatni, mert kibírhatatlan ez a kutya? Hadd nevezzük nevén a gyereket, a "lealtatás" nem azt jelenti, hogy békés álomba szenderül, hanem hogy meggyilkoltatod. Megöleted. Elveszed az életét valakinek, aki bízott benned és szeretett, még ha nem is volt mindig jó kutya. És ha nem tudnád, egészséges kutya lealtatása meggyilkolása bűncselekmény, börtönbüntetést vonhat maga után. Tisztességes és becsületes állatorvos ezért nem is vállalja. Az állatvédelmi törvény szerint:

 

244. § (1) Aki

a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza,

b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,

vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Talán inkább foglalkozni kellett volna vele, de arra már nem volt időd vagy kedved? És különben sem ezt akartad? Hát akkor mit? Átgondoltad? Segítünk kicsit, olvasd el, mi vár rád egy cuki kiskutya befogadása után!

Figyelsz rá?

pexels-photo-1596578.jpeg

Egy kutyára figyelni kell. Nem csak akkor, amikor elviszed sétálni, hanem mielőtt magadhoz veszed. Meg kell ismerned, hogy a kutyának milyen igényei lesznek, és magadat is kell ismerned, hogy meg tudod-e neki adni? Mert ebből van a legtöbb boldogtalan eb és gazdi: a gazdi nem tudta, mit akar, és nem ismerte meg a kutyáját se. Egy idős ember ne akarjon kölyökkutyát, és egy folyton utazó család ne egy malamutot fogadjon be, akit folyton magára hagy.

Szereted majd? Neveled is?

A kutya az ember legjobb barátja, szoktuk mondani. De az ember sokszor egyáltalán nem barátja a kutyának. A legtöbb kutya igényli a gazdi törődését, az elismerést, ha valamit jól csinált, sőt, még a szidást is, ha rossz volt. A kutyák ugyanis imádnak jól teljesíteni, és várják, hogy elmond nekik, mit vársz tőlük. A kérdés, hogy el tudod-e mondani úgy, hogy megértse? És vissza tudod majd fogni, ha szembe jön vele egy másik kutya? Mert ha bánt valakit, az a te felelősséged lesz, nem az övé!

Van rá időd?

Foglalkoznod kell a kutyával, mert különben a fejedre nő. Meg kell tanítanod a szobatisztaságra, a pórázhasználatra, hogy nem szabad megrágni a gazdi papucsát, hogy nem kergetheti meg a macskát, stb. Ha te egyedül nem bírsz vele, akkor kutyaiskolába kell vinned. Igen, kell, mert felelősséget vállaltál érte, emlékszel? Van tehát erre időd?

pexels-photo-264005.jpeg

Fektetsz energiát a kapcsolatotokba?

Foglalkoznod kell tehát vele, séták, labdázás, sőt, lehet hogy "agyilag" is le kell fárasztanod. Van erre késztetésed és erőd? Ha nem, és mindenképpen kutyát akarsz, keress idősebb, nyugodtabb kutyát.

Van rá pénzed?

Nem minden a pénz persze, de tudod, hogy a most cuki kiskutyádnak az első évben háromszor kell oltást adnod (betegség ellen kétszer, egyszer pedig veszettség ellen), valamint ivartalanítani is kell? És minden évben ismételni kell az oltásokat? És ha beteg lesz, az állatorvosi számla több tízezer forint is lehet? Sőt, etetni is kell, lehetőleg nem a legolcsóbb szeméttel, amit a boltban találsz, mert attól beteg lesz, hanem a drágább, jobb minőségűbb eledellel?

Lemondasz majd érte pár dologról?

Vagy csak átszervezed, átalakítod? Például a hosszabb nyaralásokon magaddal tudod vinni, vagy rá tudod bízni valakire, hogy vigyázzon rá? A szép gyep helyett lehet hogy lukak lesznek a kertben, a ruháidon pedig kutyaszőr? Be tudod ezeket vállalni?
pexels-photo-1572849_1.jpg

Szaporító-bérenc leszel vagy életet mentesz?

Van a szaporító, a tenyésztő és az állatmentő. A szaporító kínozza, kihasználja a kutyákat, sokszor mocsokban tartja őket, és nem érdekli a kutya egészsége. Sokszor beteg kutyákat ad el, oltatlanul, chip és persze törzskönyv nélkül, jellemzően 20-30 ezer forintért. Ha tőle veszel kutyát, mert "nem a papír a fontos", akkor az állatkínzást támogatod.

A tenyésztő ezzel szemben figyel a kutyáira és vérvonalra, egészségesen tartja őket, oltva, chippezve és a vérvonalat igazoló papírokkal adja neked el, persze többszörös áron, jellemzően 100 ezer forint körül.

Az állatmentő pedig utcáról, gyepiről vagy akár előző gazdától menti az állatokat. Törődik velük, sokszor saját pénzen, a saját idejéből foglalkozik mások kidobott kutyáival vagy macskáival. Ő nem eladja neked, hanem örökbe adja a kutyát. Chippezve, és ha elég idős, akkor oltva és ivartalanítva, vagy ezeket kötelezően elvárva tőled. Ha neked a papír nem fontos, akkor tőle fogadj örökbe kutyát, mert ezzel egy másik életet is megmentesz, hiszen az örökbeadott helyére szinte biztosan egy másikat ment majd. De kérlek, legalább az orvosi költségeit add vissza az állatmentőnek, hogy azt a pénzt az újabb mentésére tudja fordítani.

1000_aldozat.jpg

Vigyázol rá?

A kutyád bízik benned, és ha nem képes valamire, tőled várja a megoldást. És neked kötelességed ilyenkor megvédeni őt, sőt, előre felkészülnöd, hogy ne érje baj. Nem csak a fentiekkel, hanem a biztonságos kerítéssel, és hogy felkészülsz arra, hogy ne rohanjon el szilveszterkor az égzengés miatt.

Egy életre szóló felelősség

Ijesztő ez a sok kérdés? Megijedtél tőlük? Jó, ijedj is meg, mert tudnod kell, hogy egy életet kell a kezedbe venned, és rajtad múlik, mi lesz belőle. Természetesen sok örömet és szeretetet tud adni neked egy szőrős négylábú, de legyél tisztában azzal, mit is jelent ez, mielőtt még bevállalod. És ha megteszed ezek után is, akkor örömmel üdvözlünk a felelős kutyatartók között!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5614382818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása