10 tanács, mire figyelj Karácsonykor, ha kutyád vagy cicád van

2018. december 22. 16:12 - Macska_fogó

Boldog Karácsonyt Neked és Kedvenceidnek! A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkénteseitől az ajándékunk neked pár jó tanács, hogy problémamentes legyen az Ünnep!

47307602_1035383203330862_6147080257733132288_o.jpg

1. Ne etesd sütivel a kutyád vagy a cicád!

Nem csak elhízást okoz és rossz szokásra, a kéregetésre neveled rá, de egészségügyi bajt is okozhat! A cicádnak ráadásul ez életveszélyes, mivel a csokoládé és a kakaó is tartalmazza a teobromin nevű alkaloidot, amely mérgező hatással bír a macska szervezetére. Ha rendszeresen fogyaszt csokoládét kedvencünk, akkor annak az eredménye hányás, hasmenés, láz, roham, kóma vagy akár halál is lehet.  

2. Nyírfacukros édességet semmiképpen se adj a kutyádnak!

pexels-photo-844454.jpeg
A nyírfacukros (xilites) édességek egyenesen mérgek a kutyádnak! A xilit, akár már 1 g (!) is, azonnali súlyos vércukorszint esést okoz, amibe BELE IS HALHAT! Emellett, ha ezt mégis túléli, akkor a májat is súlyosan károsítja! Ezért ha a kutyád eszik akár csak egy kicsit is xilites süteményből, AZONNAL ROHANJ VELE ORVOSHOZ!

3. Készülj a fel a legrosszabbra is!

Legyen ezért kéznél a legközelebbi állatorvosi ügyelet telefonszáma és címe, ne akkor keljen keresgélni a neten!

4. "Kedvencbiztos" díszeket használj!

Ha a cicád vagy akár a kutyád fiatal és játékos, akkor a fa alsó ágaira olcsó, műanyag gömböket tegyél. Így ha azt leveri, nem törik össze, és nem vágja meg magát.
pexels-photo-1663416.jpeg

5. Kösd ki a fát!

A macskák szeretnek fára mászni, de némelyik kutya is élvezettel rángat dolgokat. Ne könnyítsd meg a dolgukat, tedd stabillá a fát!

6. Ne hagyd rágni veszélyes dolgokat!

Figyelj arra, hogy a kutya (vagy akár cica) ne egye meg a díszeket, madzagokat! Némelyik kutya szeret madzagot, műanyagot rágcsálni, és néha le is nyelik. Az égősor vezetéke is kedvelt "csemege", ezért mindig kapcsold le, ha kimész a szobából. Nem jó Szenteste ügyeletre menni a kutyával, előzd inkább meg!
pexels-photo-1695632.jpeg

7. Ne hagyj felügyelet nélkül nyílt lángot!

A gyertyákat olyan helyre tedd, ahol a cicád nem érheti el, és ha kimész a szobából, oltsd el! A hosszú szőrű cicák sokszor nem veszik észre, ha lángra kapnak, mondjuk mert felugrik az asztalra, és belelengeti a farkát a gyertyába. A kutya pedig leránthatja, és máris kész a betlehemi láng.

8. Utazás előtt készülj fel!

pexels-photo-236586.jpeg
Ha elutaztok az Ünnepekre, és otthon hagyjátok a cicát vagy kutyát, gondoskodjatok róla! Megfelelő mennyiségű élelme és vize legyen, és ha több napra mentek, kérjetek meg valakit, aki legalább naponta egyszer ellenőrzi a kedvencetek, megeteti és leviszi sétálni vagy kicseréli az almot!

9. NE ADJ AJÁNDÉKBA ÁLLATOT!

pexels-photo-755380.jpeg
Az állat felelősség, időt kell rá szánni, pénzt kell rá költeni, törődni kell vele, és szeretni sem árt! Ezért ez legyen mindenki saját döntése! Tehát nem jó ötlet a madzaggal átkötött kiskutya kariajinak. Beszéljétek meg, és ha az ajándékozott tényleg akarja, akkor menjetek el együtt egy menhelyre és válassza ki ő a kutyát! Így mindjárt két életnek segítesz!

10. A gyereknek plüsskutyát adj ajándékba, ne élőt!

pexels-photo-1663410.jpeg
Gyereknek pedig még annyira se adj ajándékba kiskutyát vagy macskát! A gyerek egyrészt magáról sem tud gondoskodni, hogyan tudna egy másik élőlényről? Ezért az állat gazdája te, a felnőtt leszel! Másrészt a gyereknek meg kell értenie, hogy az állattartás felelősség, és nem egy plüssmaci, akit ha megun, beteszi a szekrénybe. Ezt neked kell elmagyaráznod neki, és megtanítanod, hogyan bánjon az állattal!

 
BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNUNK NEKED ÉS A KEDVENCEIDNEK!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr7114506426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása