5 város, ahol nincs hagyományos tűzijáték

2018. december 25. 17:38 - Macska_fogó

Az év utolsó napján megszokott tűzijátéktól és petárdázástól sokan félnek, vagy egyenesen rettegnek. Sok kutya menekül ilyenkor fejvesztve, a cicák közül is sokan megijednek, de a vadállatok is, sőt, a csecsemők is félnek tőle. Mi állatvédők, és köztük a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei minden évben feltesszük a kérdést: megéri ez a fél-egy órai öröm, miközben emiatt csak Magyarországon évente több ezer állat menekül el, és csak a felük kerül haza? A másik felüket pedig vagy sose találják meg, vagy a legrosszabb esetben menekülés közben elüti őket egy autó. Most bemutatunk öt olyan várost, ahol más megoldást találtak ki a tűzijáték helyett, ráadásul ebből kettő itthoni, magyar város. Neked melyik megoldás tetszik a legjobban? Szavazz a cikk végén!
pexels-photo-1387577.jpeg

Tata, a "vadludak városa"

Tatán természetvédelmi okokból döntöttek úgy, hogy betiltják a tűzijátékot az év bizonyos szakaszában. A szabályozást civilek és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezte, és a helyi önkormányzat támogatását megnyerve rendelet született arról, hogy november 1. és február 28. között tilos a tűzijáték az áttelelő vízi madarak érdekében.

Tata kiemelt érték- természetvédelmi területekkel rendelkezik, és ezek közül is kiemelkedik az Öreg-tó, amely Európa egyetlen olyan városi tava, amelyen a vonuló madarak tízezrei gyülekeznek. A szilveszteri tűzijátékok megzavarják és elriasztják a békésen éjszakázó vadludakat és más vízimadarakat, akik egyébként az egész telet itt töltik.

nagy_lilikek_2_csonka_peter_7873.jpg

Kép forrása: mme.hu, (Fotó: Csonka Péter)

Ami nekünk, embereknek néhány perces ünneplés, az a madarak számára olyan sokkhatást jelent, melytől akár 100 kilométerre is elmenekülnek, és hosszú hetekre elnémul az addig varázslatos hangulattal megtelt város. A legutóbbi, 2017/2018-as szilveszteri tűzijáték az Öreg-tavon pihenő összes vízi madarat hetekre elüldözte. Ráadásul a tűzijáték okozta hang- és fényhatásoktól a védett madarak tízezrein túl rengeteg városlakó és háziállat is szenved” - olvasható az online petícióban, aminek eredményeképpen idén szilveszterkor Tata nyugodt és biztonságos hely lesz szilveszter este is az állatoknak. (Forrás: ng.hu)

Cegléden a biztonság volt a fontosabb

pexels-photo-417458.jpeg

Cegléden az augusztus 20-i tűzijáték helyett a városvezetés a lézershow mellett döntött. Ugyan nem állatvédelmi okok miatt, hanem mert több felújítás is zajlott akkor a városban, és a katasztrófavédelem egyeztetve inkább a biztonságosabb lézershow-t választották. (Forrás: cegled.hu)

Varsóban az állatok békéje miatt váltottak

Rafał Trzaskowski, frissen megválasztott varsói polgármester jelentette be, hogy nem lesz idén szilveszterkor tűzijáték az év utolsó estéjén a városban, mégpedig azért, mert az állatok rettegnek tőle. Minderről tévében és rádióban is beszélt, és a Twitterre is kitette.

A lengyel fővárosban évek óta kérték az állatvédők, hogy ne tartsák meg a szokásos szilveszteri tűzijátékot, és most először imáik meghallgatásra kerültek. Helyette lézershow-val fognak ünnepelni. A helyi állatbarátok üdvözölték a döntést, ám rámutattak arra, hogy a magánemberek tűzijáték-használatát nem tiltották be, így ez csak félmegoldás.

pexels-photo-551628.jpeg

Természetesen sokaknak nem tetszett a "csendes ünneplés", köztük a helyi ellenzéknek sem. Páran arra is rámutattak, hogy a korábbi években már hasonló okokból rövidebb tűzijátékot tartottak a városban, és tavaly hasonló döntéseket hoztak más lengyel városokban is. (Forrás: Metro Warszawa)

Egy olasz városban csendes tűzijátékot tartanak

A Pharma tartományban található Collecchio nevű városban 2016-ban döntöttek úgy, hogy a megriadt házi- és vadállatok védelmében egy olyan törvényt hoznak, ami úgynevezett csendes tűzijátékra kötelezi a város lakóit. 

pexels-photo-1018478.jpeg

A vadállatok ilyenkor tömeges elpusztulására kaptak 2010 szilvesztere után az arkansasi Beebe lakói.  A városban nagyjából 5000 vörös szárnyú feketerigó zuhant le az égből, már holtan. Mindezért a tűzijátékokat hibáztatták. A laboratóriumi eredmények kimutatták, hogy a halott madarak mintáiban „akut fizikai trauma” volt kimutatható, és a tudósok úgy vélik, hogy a helyi tűzijátékok annyira rémisztőek voltak a madarak számára, hogy kéményekbe és fákba repültek, amikor megpróbáltak elmenekülni. Az MIT kutatói által végzett további kutatások a madarak éjszakai pihenőhelye fölötti hőmérsékletváltozást is tapasztaltak, amely mint egy hangszóró, felerősítette a robbanó tűzijáték hangjait. (Forrás: Lonely Planet)

Rochesterben máshogyan ünnepelnek

pexels-photo-1694838.jpeg

A New York állambeli Rochester városában sem lesz tűzijáték 2018 szilveszterén, így döntött a város vezetése. James Smith, a város kommunikációs igazgatója azt nyilatkozta, hogy egyetlen éjszakai ünneplés helyett inkább december négy hétvégéjén rendeznek programokat, amik több ezer embert vonzanak a városba, hogy megtapasztalják a város téli szépségét és ünnepi hangulatát. (Forrás: 13wham.com)

A mi véleményünk egyértelmű, hiszen minden évben a saját szemünkkel látjuk, hány rémült állat kerül az utcákra a durrogtatások miatt. De kíváncsiak vagyunk a te véleményedre is, ezért kérlek válaszolj, hogy ennyi példa után Te hogy látod: kell a tűzijáték, hogy mi pár percig örüljünk, vagy inkább törődjünk másokkal is, és csendesebb módot válasszunk az ünneplésre? Szavazz kérlek fent, köszönjük!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4614482640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása