5+1 tanács arra, ha kóbor kutyát találsz szilveszter után

2018. december 29. 23:04 - Macska_fogó

Szilveszterkor és utána sok kutya rohan el otthonról, mert megijednek a tűzijátékoktól és petárdáktól. Ezután napokig, hetekig vagy akár tovább is kóborolhatnak az utcán, és akár több tíz kilométert is megtehetnek. Ha ilyenkor kóbor kutyát látsz, mit tegyél? Ebben segítünk most, a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletből, akik ötödik éve szervezzük meg a segítséget az ilyenkor elszökő kutyák, vagy akár macskák részére.
dog-753269_1920_1.jpg

1. Alapszabály: NE ESS PÁNIKBA!


Amit ne csinálj: NE rohanj oda hozzá! Egyrészt, mert elijesztheted, másrészt, mert meg is támadhat, vagy az is lehet, hogy a gazdája csak lemaradt. Ehelyett mérd fel a helyzetet. Nézd meg jól a kutyát:
  • Milyen állapotban van? Koszos, ápolatlan, netán le van fogyva? Akkor biztos régóta van az utcán.
  • Hogyan viselkedik veled szemben?
Te minden esetben maradj nyugodt. Agresszív kutyával szemben pedig sose tegyél semmilyen hirtelen mozdulatot, és ne fordíts neki hátat!

2. Fényképezd le!

Manapság mindenki telefonján van kamera, csinálj pár képet róla! Sokszor előfordul, hogy nem tudja az, aki látta a kutyát, pontosan felidézni, mit is látott. Így lesznek a kiskutyákból nagyok, a fehérekből feketék, és a gazdik teljesen máshol keresik a kutyájukat.

dog-2086430_1920_1.jpg

3. Fogd meg és tartsd ott!

Ha van nálad valami ennivaló, akkor próbáld azzal. 
Ha nincs nálad semmi ennivaló, akkor guggolj le, és nyújtsd ki a kezed ökölbe szorítva. Sok kutya erre odajön. 
Ha így van, se simogasd meg azonnal! Először hagyd, hogy ő szagolja meg a kezed, és figyeld a reakcióját. Ha nem utasít el, vagy netán odadugja a fejét, akkor már megsimogathatod.
Majd nyugodtan és lassan fogd meg. Ha van nálad póráz, akkor használd azt, de az öved vagy a táskád pántja, de akár egy kötél is megfelelhet ennek a célnak. Ha nincs a kutyán nyakörv, akkor használd fojtópórázként (csinálj egy hurkot a végére). Ha kistestű a kutya, és engedi, természetesen ölbe is veheted.

4. Töltsd fel a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook-oldalára!

kobort_lattam.jpg

Lehet, hogy valaki keresi. Tedd fel a Facebook-oldalunkra, és ezeket az infókat mindenképp add meg:
  • fénykép a kutyáról, amin látszik az arca
  • a te telefonszámod
  • hol találtad/láttad
  • viselkedése, kinézete, különös ismertetőjele

Ezután mi, ha szükséges, megkeresünk, és igyekszünk segíteni. Chipolvasásban, gazdi megtalálásában, hazaszállításban vagy akár elhelyezésben.

5. Helyezd el!

A talált kutya elhelyezése a legnagyobb probléma. Ha nincs meg a gazdi, vagy nem elérhető, ne tedd vissza az utcára, mert sok esetben legközelebb már nem találod meg! Tedd biztonságos helyre kérlek, ez a éegnagyobb segítség a kutyának és nekünk is! Egy estére zárd be a konyhába, fürdőbe, garázsba, bárhová!
pexels-photo-1696586.jpeg

+1 kérj telefonos segítséget!

Ha sürgős segítségre van szükséged, hívd bejelentő számunkat: 70/501-7142 (2018. december 31 - 2019. január 6. között)
Itt tanácsot adunk, hogyan tudsz legjobban segíteni, illetve mi segítünk neked megoldani a kutya helyzetét.

KÖSZÖNJÜK, HOGY NEM MÉSZ EL KÓBOR ÁLLAT MELLETT!
komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5214522298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása