6 dolog, amiben segít a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet

2020. december 06. 21:36 - Macska_fogó

Immáron hetedik éve szervezzük meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet, amivel az a célunk, hogy minél hamarabb, minél több, szilveszterkor elszökő kutyát és cicát hazajuttassunk. Minden évben átlagosan 1000 (!) bajba került állatot jelentnek be nekünk, és több száz önkéntes jelentkezik hozzánk. De hogyan is tesszük ezt, hogyan igyekszünk segíteni?
pexels-helena-lopes-1904105_1.jpg

Mikor évekkel ezelőtt Pintér Attila, az Ügyelet "megálmodója" elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne könnyen és hatékonyan összefogni a szilveszterkor állatokat mentőket a kutyájukat keresőkkel, illetve azokkal, akik kutyát találnak az utcán, a lenti, hat részből álló működést találta ki, amit azóta is csinálunk minden évben.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már hetedik alkalommal kerül megszervezésre. A célunk az, hogy a szilveszteri durrogtatások miatt elszökő kutyákat minél hamarabb haza, vagy legalább biztonságba helyezzük. Ha szeretnél te is segíteni, vagy tudod, hogy az év végén és elején is kutyákat fogsz menteni, jelentkezz, hogy együtt minél több elkóborolt állatnak segíthessünk!

1. Edukáció a megelőzésért

Nagyon fontosnak tartjuk mind a gazdik, mind az állatbarátok figyelmének felhívását arra, hogy egyrészt miért és hogyan vigyázzanak a kutyájukra vagy macskájukra szilveszterkor, másrészt mit és hogyan kell tenni, ha elveszett a kutyájuk, vagy éppen kutyát találtak. Ezért minden év novemberében Facebook és Instagram kampányt indítunk ezekről, ezért indult ez a blog is. Illetve felvesszük a sajtó képviselőivel is a kapcsolatot, és megkérjük őket ezek terjesztésére.

2. Önkéntes adatbázis

Az egyik kulcstényezője a munkánknak az, hogy összeszedjük, adatbázisba rendezzük és összefogjuk azokat, akik szilveszterkor és utána a rémültem elmenekült állatoknak akarnak segíteni. Tavaly közel 500 önkéntes jelezte, hogy valamilyen formában részt vesz az állatok mentésében: chipet megy ki olvasni, fuvarban segít, ideiglenesen befogad állatot, vagy Facebook-szerkesztőként vagy koordinátorként, stb. segít nekünk. Az adatbázisba november elejétől lehet jelentkezni, december utolsó napjaitól érhetőek az adatok, egészen január végig, meghirdetni a Facebook-oldalon szoktuk. Ha te is segítenél, itt tudsz jelentkezni állatmentési feladatra, vagy telefonos koordinációra.

pexels-julia-volk-5272934.jpg

3. Adatbázis a segítő helyekről

A fenti, önkéntes jelentkezésre alapuló adatbázist minden évben kiegészítjük olyan hasznos adatokkal, amik segíthetik a kutyák mentését. Ilyen a pontos lista az állatorvosi ügyeletekről a kérdéses időszakban, illetve a chipleolvasó helyekről, ahová bárki elviheti a megtalált állatot chipet olvasni. Valamint az országban található menhelyekről, velük pedig igyekszünk az év végén felvenni a kapcsolatot, hogy előre tudjuk, milyen kapacitásuk van új kutyát fogadni,

4. Nyilvántartás az elveszett és talált állatokról

A másik sarkalatos pontja a munkánknak az a Facebook-oldalunk albumaiban lévő adatbázis, ahol naprakészen nyilvántartjuk minden évben a szilveszteri mulatságok miatt bajba kerülő állatokat. Az elmúlt években átlagosan 1000 állatot jelentettek így be nekünk, akik a szilveszter időszakban kerültek bajba, de csak a felük jut minden évben haza. Külön mappákba vannak rendezve az elveszett, talált és hazakerült, menhelyre került, vagy éppen új gazdához került állatok, de a még megoldásra várók is, valamint azok az állatok is, akik nem élték túl az éjszakát. A "főszezon", amikor ezzel szinte éjjel-nappal foglalkozunk, karácsony után indul, egészen január közepéig tart, de év közben is rendszeresen frissítjük a beérkezett adatok alapján. A nyilvántartás visszanézhető jelenleg is több évre visszamenőleg, az Ügyelet első évét leszámítva, mert akkor még nem volt meg a Facebook-oldal.

5. Mentéseket segítő telefonos koordinálás

Azokra az esetekre, amikor fényképeket töltenek a kutyákat megtalálók a Facebook-oldalunkra, és jelzik, hogy segítségre van szükségük, egy telefonos koordinátor csapat áll készen. A koordinátor felhívja a megtalálót, egyeztet vele, mire van szükség, és ennek megfelelően küldi a segítséget: elmondja, hol tudnak chipet nézni a kutyában, vagy küld valakit chipet olvasni, és értesíti a gazdit, vagy befogadót keres neki. A 2019/20-as szilveszter után több, mint 100 telefonon koordinált mentést csináltunk. Ez a koordináció általában a szilveszter utáni 1 hétben szokott rendelkezésre állni, a 2020/21-es szezonban december 31-január 10. között lesz a tervek szerint.

pexels-helena-lopes-4453138.jpg

6. Telefonos segítségkérő vonal

Arra pedig, ha valaki az utcán talál egy kutyát, és nem tudja, mi a teendő, fenntartunk egy segélyhívó telefonszámot, ahol segítséget tud kérni. Hasonlóan tudunk ilyenkor segíteni, mint a fenti koordinálás esetében, a kettő között az a különbség, hogy a bejelentő számot a sürgős, azonnali megoldást igénylő esetekre tartjuk fent. Ezért kiemelten kérjük, hogy csak ilyen esetekben használjátok, eltűnt kutya bejelentésében nem tudunk ezen a számon segíteni, azokat a Facebook-oldalra lehet feltölteni fotóval és telefonszámmal. Az előző évben közel 250 esetben kértetek tőlünk telefonon segítséget. A telefonszámot december utolsó napjaiban tesszük közzé, és ugyanabban az időszakban érhető el, mint a telefonos koordináció.

Ezekben segít tehát hetedik éve az Ügyelet, de ehhez szükségünk van akár rád is. Ha gondolkozol rajta, hogy idén te is segíts a kóbor állatokon szilveszterkor és utána, itt el tudod olvasni, mikben tudsz. Köszönjük előre is! 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9616317378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása