Kutyák, akiknek az Ügyelet segített

2022. január 09. 21:54 - Macska_fogó

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei minden évben azon dolgoznak, hogy minél több kutya jusson haza azok közül, akik a tűzijátékok és petárdázások miatt elszöktek félelmükben. Most néhány olyan szerencsés hazakerülést mutatunk meg, ami közvetlenül az Ügyelet koordinátorainak vagy szerkesztőinek köszönhető. 

pexels-nataliya-vaitkevich-4453717.jpg

A lenti esetek a 2021/22-es szezonban történtek, és vagy a Facebook-oldalunkon lévő fényképes elveszett-talált nyilvántartás segített a kutyának hazajutni, vagy egy koordinátorunk szervezte meg a mentését és hazatalálását.

Határon átívelő kaland

Az első eset egészen kalandos, és tele van véletlenekkel. A Speciális Állatmentő Egység a mi oldalunkon lévő fotó alapján ismert rá a gazdi által keresett kutyára, akit aztán sikerült hazajuttatniuk. A gazdi ezt írta többek között január elsején:

"Keressük Maja névre hallgató németjuhász kutyánkat. Játékos,emberrel és állattal egyaránt nagyon barátságos!
Tegnap este tűnt el 22:00 körül valószínűleg megijedhetett a tűzijátékoktól."

Az állatmentő csapat éppen egy másik kutyáért ment át Szerbiába, akinek a fuvarjában segítettek, amikor meglátták a kutyát: "Újvidék felé, a Szerb határt átlépve egy kétségbeesett de nagyon barátságos németjuhászt vettünk észre, aki oda ment mindenkihez segítséget kérni, láthatóan nagyon elveszettnek érezte magát. Rögtön beugrott, mintha láttunk volna egy hasonló kutyust a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet oldalán a keresik szekcióban, pont Röszkéről szökött meg. A chip olvasást már egy ottani Újvidéken orvosi rendelőben ejtettük meg. Talált, ő Maja, akit kétségbeesetten keresnek a gazdik, mert megijedt a tűzijátéktól és elszaladt. Mint kiderült, átszökött Szerbiába."

maja_1.jpg

Maja így sikeresen hazajutott, köszönet illet mindenkit, aki segített neki, mi pedig örülünk, hogy az Ügyelet is hozzájárult ehhez!

Szilveszter éjszakai hazakerülés

Ez a történet még szilveszter éjjel játszódik, amikor is éjfél után a segítségkérő számunkat hívta fel valaki Miskolctapolcáról, mert egy beagle kutyát engedett be az udvarába. Első körben chipolvasásra volt szükség, és pár sikertelen telefonhívás után egy helyi állatvédő, Tamás vállalta, hogy elindul még aznap Miskolcról. Az óra ekkor 0:44-et mutatott. Tamásnak nem győzünk elég hálásak lenni, ahogy a többi miskolci állatmentőnek sem, mert sokszor segítettek kóbor kutyáknak hazajutni. A kutya szerencsére chipes volt, így hamarosan már otthon pihenhette ki az izgalmakat.

Már megint a regisztráció

Ez a sztori akár egyszerű is lehetett volna, de mégis nagyon bonyolult lett, köszönhetően annak, amit annyiszor szajkóztunk már szilveszter előtt:

ellenőrizze minden gazdi, jó adatok vannak-e a chiphez regisztrálva!

Szintén szilveszter éjjel, de már az Újévben, éjszaka jött a hívás a segítségkérő telefonszámunkra, hogy a csömöri HÉV állomáson van egy kistestű, fekete, puli szerű kutya. Chipolvasás már volt, de a telefonszámot sajnos nem vette fel senki. Felhívtuk, SMS-t is írtunk, de nem jött válasz, ezért abban maradtunk, hogy addig a megtalálónál marad, és reggel elmegy a bejelentő a címre. Másnap reggel, a címen először nem nyitott senki ajtót, majd közben a telefonszámon sikerült beszélnünk nekünk valakivel, aki sajnos nem a gazdi volt, és nem is ismerte: feltehetően rosszul lett rögzítve a telefonszám a rendszerbe. Szerencsére végül a megtaláló egy kollégája otthon találta az idős nénit, aki a kutya gazdája volt, és volt nagy öröm, amikor a gazdi és kutyája újra egymásra talált. Az is kiderült, hogy a kutya neve sem jól szerepel a nyilvántartásban, ezért a gazdi meg lett esketve, hogy ezeket minél hamarabb javítja állatorvosnál. 

Kicsi kutya, nagy szerencse

Mariann, az egyik koordinátorunk egy utcán talált kistestű fekete kutyus megtalálójával kezdetett egyeztetni a teendőkről szilveszter után, aki a Facebook-oldalunkon keresztül kért segítséget. Aznap már nem volt olyan önkéntes, aki el tudott volna menni chipet nézni, csak másnapra, ezért arra az időre a megtalálók befogadták. Az éjszaka után azt is mondták, hogyha nem lesz meg a gazdi, nem adják menhelyre, hanem megtartják, mert megszerették. A gazdi azonban meglett, mert a kutyus chipes volt, így hazajutott szerencsésen. De ehhez kellett az is, hogy befogadják és segítséget kérjenek neki. Köszönjük, és halkan azt javasoljuk, hogy nézzenek szét egy menhelyen, nagyon sok kicsi, fekete kutya szokott ott lenni, hátha...

Utcai kóbor

Az év első munkanapján, január harmadikán csörgött ismét a bejelentő számunk, és egy kedves, fiatal állatbarát hölgy kért segítséget, mert Balatonakalin egy nagytestű kutya rohangált a házuk utcájában. Már munkanap volt, így a legtöbb civil állatmentő már dolgozott a munkahelyén, ezért nem tudott menni. Egy önkormányzati tisztségviselővel való telefonbeszélgetés után kiderült, hogy a településnek nincs gyepmestere, mert "eddig nem volt rá szükség". Mint kiderült azért, mert a "civil állatmentők megoldják".

balatonakali.jpg

Közben végig kapcsolatban voltunk a bejelentővel, aki volt olyan ügyes, hogy sikeresen beterelte a kertjébe. De mivel saját kutyája is volt, sürgős segítség kellett. Végül természetesen ismét civilek segítettek, az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány önkéntesei mentek ki, chipet olvastak, és mivel volt találat, hazavitték a kutyát. Köszönjük minden résztvevőnek a sikeres mentést!

Köszönet

A végére egy köszönetet hoztam, amit a Facebook-oldalunk egyik posztja alá kommentelt Miklós:

"Köszönöm a munkátokat! Szilveszterkor én is igénybe vettem a segítségetek! Befogtam egy a durrogtatásoktól megrémült kutyust! Hívtam az ügyeletet chip olvasó miatt, nagyon rendesek voltak a kollégák! Látszott mennyi munkájuk volt azon az estén! Én hozzám jött volna a fiatalember negyediknek, egy faluval arrébb volt "akcióban", majd még két falu volt előttem! Közben megtaláltam a kutyus gazdáját egy kis nyomozás után, a fiatalember pedig folyamatosan kapcsolatban volt velem! Látszott rajta, hogy szívből csinálja! Hálás köszönet ! Remélem minden kutyus megkerül!"

Mi is köszönjük mindenkinek, aki nem ment el kóbor állat mellett, segítséget kért, ezzel lehetőséget adott arra, hogy a kutyát mi, vagy más állatmentő haza, vagy biztonságba juttassa. Mert enélkül biztosan nem sikerült volna. 

Ha neked is segített az Ügyelet, akkor pedig kérlek kommentben írd le, oszd meg velünk! Köszönjük!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4216808076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása