Az állatvédők önkéntesek, nem beosztottak!

2022. december 11. 14:49 - Macska_fogó

Hétfőn volt az Önkéntesség világnapja, ennek kapcsán pedig idén egy rövid sorozatot indítottunk több csatornán, hogy eloszlassunk pár tévhitet az állatvédőkről, itt pedig összefoglaljuk az összes témát. Kik tehát az állatvédők? Mit csinálnak, mit tehetnek meg és mit nem? Ki finanszírozza őket, miért mondanak nemet neked, és hogyan segíthetsz te is nekik?

pexels-helena-lopes-1904103.jpg

Ha te is segítesz vagy segítenél szilveszterkor a rémült állatokon, jelezd nekünk, hogy minél több állatmentőt összefogva minél több állaton tudjunk segíteni! Jelentkezz itt: https://forms.gle/y3QZRTZeGPKTSux77 (2022/23-as szezonra).

1. AZ ÁLLATVÉDŐK ÖNKÉNTESEK, NEM BEOSZTOTTAK!

Elsőként arról a nagyon elterjed tévhitről lesz szó, miszerint az állatvédőknek "az a dolguk", hogy segítsenek minden állaton.

Sokszor kapja azt meg egy állatvédő, amikor felhívja őt valaki - van hogy vasárnap este 9-kor -, amikor vagy nem tud azonnal a bejelentett kóbor kutyáért menni, vagy egyáltalán nem tud érte menni vagy fogadni, hogy "de hát ez a dolga!".

Ki kell ábrándítsam azokat, akik azt gondolják, hogy az állatvédőknek bármi is a "dolguk", bármi kötelező rájuk nézve. Az igazság ezzel szemben az, hogy az ÁLLATVÉDŐK NAGY RÉSZE ÖNKÉNTES. Vagyis munka, család és saját állatok mellett, a saját szabadidejükben, a saját eszközeiken, a saját pénzükön mentik mások állatait. Nincsen semmilyen szerződésük sem az állammal, sem az önkormányzattal, azért csinálják, mert szeretik az állatokat és segíteni akarnak nekik. De nekik is van egy határ, ameddig felelősen el tudnak menni.

Ezért ha segítséget kérsz egy civil állatmentőtől, sose követelőzz, értsd meg őt, és ha azt kéri, hogy keress mást, vagy helyezd el a kutyát holnap reggelig, mert vasárnap este kilenckor nem tud elindulni, akkor értsd meg és fogadd el.

Legyél hálás, hogy egyáltalán vannak ilyen emberek, akikhez fordulhatsz. De vedd figyelembe a fentieket, és azt is, hogy sokan közülük egyénileg mentenek, vannak, akik létrehoztak alapítványt vagy egyesületet a tevékenységükhöz, de attól még nem lett nekik könnyebb.

pexels-cottonbro-studio-6568946.jpg

Az állatvédő önkéntes (a legtöbb esetben) nem azonos a gyepmesterrel, akit valóban az állam fizet, és a vállalt területen neki kötelező összeszedni a kóbor kutyákat. Őket azonban nagyon ritkán éred el ünnepnapon, vasárnap este vagy akár szilveszterkor, mert akkor nincs munkaidejük (tisztelet a kivételnek).

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ma Magyarországon a civilek nélkül nem lenne az országban állatmentés.

2. MIT CSINÁL EGY ÁLLATVÉDŐ?

A másodszor arra keressük a választ, hogy mit csinál egy állatvédő? Számtalan dolgot csinálhat, ezeket most itt felsoroljuk. Ezek közül egyes állatvédők egyet-kettőt csinálnak, mások majdnem mindet, de ez nem jelenti azt, hogy egyikük okosabb, ügyesebb vagy fontosabb. Mivel ugye az előző posztban már tisztáztuk, a legtöbb állatvédő önkéntes, tehát ő dönti el, mit tud és akar megtenni, és mindegyikük munkája ugyanúgy fontos.

1. MENHELYET ÜZEMELTET

Létrehozott egy saját menhelyet, ahová befogad állatokat (kutyákat, macskákat vagy más állatokat). Az ilyen menhelyek létrehozását és fenntartását sokszor maga az állatmentő finanszírozza, illetve magánemberek (anyagi vagy tárgyi) adományaival segítik, illetve önkéntesek a menhelyen való munkával (állatok ellátása, a menhely építése, felújítása), valamint ha létrehozott szervezetet, akkor egy idő után az adó 1%-ra is jogosult. Az állam ezeknek a civileknek és civil szervezeteknek egyáltalán nem, vagy csak elvétve segít.

pexels-mia-11683889.jpg

2. IDEIGLENESEN FOGAD BE ÁLLATOT

Az önkéntes csatlakozik valamilyen szervezethez, aminek vagy van menhelye vagy nincs, és befogad egy vagy több állatot, hogy ne a menhelyen vagy az utcán kelljen várniuk a gazdira. Sok szervezet, akiknek nincs menhelye, csak így tud állatot elhelyezni, de a menhellyel rendelkező szervezeteknek is nagy segítség ez, például azért, mert így könnyebb családi környezetbe szocializálni a kutyát/macskát, vagy a még oltatlan kölyköket könnyebb megvédeni a fertőzésektől. Az ideiglenes befogadót általában támogatja a szervezet az állathoz szükséges dolgokkal (eledel, alom, kiegészítők), ha azt kéri az önkéntes.

3. UTCÁRÓL/ROSSZ TARTÁSBÓL MENT ÁLLATOT

Ő az, akit ha felhívsz, és van kapacitása, akkor összeszedi a kóbort, vagy kimegy olyan helyre, ahol rossz körülmények között tartanak állatokat, és egyedül, vagy hatósági segítséggel magához veszi őket, vagy elhelyezi menhelyen vagy ideiglenesnél. Általában van chipolvasója (kb. 20 ezer forintos beruházás), saját kocsival megy. Tevékenykedhet egyéni vagy szervezeti formában is.

4. BEFOG KÓBOR ÁLLATOT

Ez azért külön kategória az előzőtől, mert itt nem elég elmenni a állatért, hanem be is kell fogni, ami van hogy hetek munkája után sikerül csak, még sokszor akkor is, ha sérült az állat. Ezt lehet élvefogó csapdával csinálni (ha belemegy), vagy többen kifárasztással, ideális esetben pedig egy rövid csalogatással is be lehet hívni a kutyát (macskát inkább csapdázni lehet). Az eszközöket ehhez szintén magának kell biztosítania az állatmentőnek (egy kisebb csapda 20 ezer forintnál kezdődik).

5. ÁLLATOKAT FUVAROZ

Sokszor kell egyik helyről a másikba vinni egy mentett vagy mentésre váró állatot: orvoshoz kell vinni, vagy a kutya Fejér megyében kóborol, de Budapesten tudják fogadni, stb. A fuvarosok ilyenkor saját autójukkal segítenek, és vagy ők állják a benzint is, vagy gyűjtést szerveznek rá.

6. GAZDIKERESÉSBEN SEGÍT

A befogadott állatokat gazdásítani is kell, ehhez meg kell őket hirdetni, ezt általában önkéntesek teszik meg. Van aki a fotózásban segít, hogy jó képek készüljenek a gazdikeresőkről, van aki készít egy weboldalt, és van aki feltölti erre az oldalra, illetve Facebookra, vagy más oldalakra a gazdikereső hirdetéseket. Emellett még válaszolni is kell a jelentkezőknek emailen, Messengeren vagy akár telefonon. Mindegyik nagy munka és segítség ahhoz, hogy új életet kezdhessenek ezek az állatok.

7. GAZDÁKNAK SEGÍT

Rengetegszer fordul elő, hogy gazdával rendelkező állatoknak segítenek állatvédők. Ebben az esetben általában éppen a felelős gazdi kér segítséget, mert nem tud valamit megtenni, amire szüksége lenne az állatának. Ilyenkor sok állatvédő segít az állatot orvoshoz vinni, segítenek kifizetni a magas orvosi számlát, vagy a speciális igényű kutya/macska ellátásában segítenek (eledel, kiskocsi a béna kutyának, stb.). Természetesen ezt is saját forrásból és adományokból teszi.

pexels-blue-bird-7210688.jpg

8. ÖRÖKBE AD

"Felelősséggel tartozol azért, akit megmentettél" - így gondolják az állatvédők is. Ezért döntheti el, hogy kinek ad örökbe és milyen állatot, és ezért próbálja sok állatmentő utánkövetni örökbeadás után is a mentettje életét, és örül egy-egy gazdis képnek. Valamint általában ha arra van szükség, vissza is fogadja az állatot.

9. EDUKÁLJA A TÁRSADALMAT

Sajnos erre egyre kevesebb idő van, pedig nagyon fontos lenne, hogy hiteles emberek, állatvédők beszéljenek a felelős állattartásról, az ivartalanítás fontosságáról, a chipezésről és oltásokról, vagy akár viselkedési problémák megoldásáról gyerekeknek vagy felnőtteknek.

Most már látod, hogy milyen sokrétű feladatokat láthat el önként egy állatvédő, és ezeken kívül persze még számtalan más dolgot is tehet.

3. AZ ÁLLATVÉDŐNEK NINCS TÖBB JOGA, MINT NEKED!

A harmadik részben azt a tévhitet próbáljuk eloszlatni, hogy az állatvédő bármit megtehet, ha szenvedő állatot lát. Mert bizony ez nem így van.

Mint a korábbi posztokból is megtudhattad, az állatvédő ugyanolyan ember, mint te, tehát nincs hatósági jogköre, nem vehet el állatot önkényesen senkitől.

Ha állatkínzást vagy rossz tartást tapasztal, akkor sem mehet be magánterületre. Vagy tud hatni az állat gazdájára és lemondatja azt a saját javára, vagy jegyzőt/rendőrt hív, akinek van joga intézkedni. Amennyiben magánemberként van jelen, akkor nem kaphat tájékoztatást az intézkedésről, ha viszont állatmentő szervezetként kéri, akkor igen.

Tehát összességében, nincs több joga az állatmentőnek sem, mint bárki másnak, mint akár neked.

4. MIÉRT MOND NEMET EGY ÁLLATMENTŐ?

Negyedszer azt vesszük elő, ami sokszor dühíti fel az embereket, amikor az állatmentő nemet mond nekik. Akár arra, hogy nem tud elmenni egy kóbor kutyáért, nem fogadja be, vagy akár nem ad örökbe neki egyet. Miért teszi ezt? Mindkettőt ugyanazért.

MERT FELELŐSSÉGGEL TARTOZIK AZOKÉRT, AKIKET MEGMENTETT.

Kezdjük azzal, hogy miért mondja azt, hogy nem tud még egy kutyát befogadni.

HÁT HA VAN MÁR OTT HARMINCKETTŐ, EZ AZ EGY IS BIZTOSAN ELFÉR!

Nem, mert ez nem így működik. Egy új állatot karanténba kell tenni az esetleges betegségei miatt, tehát kell hozzá karanténhely. Ha nincs ebből szabad, akkor nem kockáztatja meg, hogy bevigyen egy betegséget a többi, már meglévő állatának. Valamint nem csak etetni kell majd, hanem az orvosi költségeit is állni kell: oltások, chip, féreghajtás, bolhaírtás egy közepes méretű kutyára több tízezer forint, a ivartalanítása mégegyszer ennyi, és ha van valami betegsége, akkor több százezer is lehet egyetle kutya költsége!

De akár egyszerűen az is lehet, hogy tényleg nincs még egy hely fizikailag sem. Nem lehet minden kutyát minden kutya mellé tenni, minél kevesebb a hely, annál több esély van arra, hogy egy menhelyen összeverekednek a kutyák, és annak akár végzetes következménye is lehet.

Tehát minden állatmentőnek elsők a nála lévő, már megmentett állatai, és csak ha azok biztonsága nem sérül, akkor tud fogadni újat.

NEM ADOM NEKED ÖRÖKBE A KUTYÁT/MACSKÁT!

Hát hogyan képzeli, hogy ezt mondja neked egy állatmentő? Hát nem annak örül, ha végre gazdához kerül, és nem neki kell vele foglalkoznia? Csak jobb dolga lesz egy családban, mint egy menhelyen vagy sok állat között egy lakásban! Sajnos ez nem mindig igaz.

pexels-matthias-zomer-422212.jpg

Először is vedd tudomásul, hogy akár tetszik, akár nem, az állatmentőnek joga van elutasítani téged. Ő mentette azt az állatot, ő ápolta, miatta tudnád te most örökbefogadni. Így igenis ő határozza meg, hogy kinek, milyen körülmények közé adja a mentettjét. Ő pedig azt szeretné, hogy jobb helyre kerüljön, mint ami nála van, biztonságban legyen, és ne vigyék vissza hozzá vagy tegyék az utcára fél év múlva.

Ezért várják el a macskáknál sokan a benti tartást, a kutyáknál az ivartalanítást és még akár számos más dolgot is. Ezért nem adnak örökbe idős embereknek fiatal állatot, mert nincs annál rosszabb, amikor a kölyökként örökefogadott kutyát a rokonok visszahozzák 4 évesen, mert meghalt az idős gazdi, és ők ugyan azt mondták, hogy majd befogadják, de most máshogy alakult.

Fogadd tehát el, ha nemet mond neked egy állatvédő, és gondolkozz el azon, min kellene változtatnod, hogy még felelősebb gazdája lehetsz egy mentett állatnak!

5. KI FINANSZÍROZZA AZ ÁLLATVÉDŐKET?

A fenti kérdésre a válasz röviden: ők maguk és te.

Az állatmentés ugyan egy társadalmilag hasznos tevékenység - hiszen így nincsenek százával kóbor kutyák a városokban -, és így valójában állami feladat kellene legyen, az állatvédők azonban szinte mind civilek vagy civil szervezetek.

Anyagi és tárgyi adományokból, adó 1 százalékból, esetleg tárgylicitek vagy logózott tárgyak értékesítéséből tartják fenn magukat, és sokszor a tagok a saját pénzüket is beleteszik, sőt, van hogy csak azzal gazdálkodhatnak. Semmilyen rendszeres állami támogatást nem kapnak, a szervezetek esetleges pályázatokon indulhatnak, vagy néha kapnak választási években a működési költségeikhez képest alamizsna méretű összegeket az államtól.

Van ugyan törvény már, ami minden települést kötelez gyepmester megbízására, de sok kisebb városban, faluban erről nem is tudnak, a jegyző szerint "a civilek úgyis megoldják" (igaz történet alapján).

Ameddig pedig a jogalkotó nem intézkedik arról, hogy be is tartsák a törvényt, addig a civil állatmentőkre marad a munka nagy része.

6. HOGYAN SEGÍTHETSZ AZ ÁLLATVÉDŐKNEK?

A hatodik, befejező részben adunk pár ötletet, hogyan segíthetsz te magad is az állatvédőknek!

1. FOGADJ ÖRÖKBE!

Az egyik legegyszerűbb módja a fentinek, ha felelős gazdája leszel egy mentett kutyának vagy cicának, és boldog életet biztosítasz neki. Ezzel az állatmentőnek is örömet szerzel, és az örökbeadott állat helyére fogadhat egy másik kóbort, tehát közvetve rajta is segítettél! De ne feledd, hogy több évtizedes elköteleződést vállalsz ezzel!

2. LEGYÉL IDEIGLENES BEFOGADÓ!

Csatlakozz egy neked szimpatikus állatmentő szervezethez, és fogadj be egy vagy több kutyát vagy macskát tőlük addig, ameddig nem gazdásodnak. Ez akkor is jó, ha valamiért nem akarsz vagy tudsz évtizedekre felelősséget vállalni egy állatért, mert jó esetben pár hét vagy hónap után gazdira találhatnak tőled az állatok. Persze itt is mérd fel a lehetőségeid, annyi és olyan állatokat fogadj, akiket el tudsz látni és foglalkozni is tudsz velük!

3. LEGYÉL ÖNKÉNTES!

Keress meg egy helyi menhelyet vagy szervezetet, és kérdezd meg, miben tudnál nekik segíteni! Menhelyeken sokszor örömmel fogadnak "két kezet", amik segítenek az állatok körül, de rendezvényekre is mehetsz képviselni a szervezetet.

4. VÁLLALJ ADMINISZTRATÍV FELADATOT!

Ha nem tudsz kimenni egy menhelyre, és állatot sem tudsz befogadni, még mindig sok minden másban tudsz segíteni. Például grafikai anyagok vagy profi fotók készítésében az állatokról, Facebook-oldal vagy email cím kezelésében, a gazdikereső állatok hirdetésében, stb. Itt is érdeklődj az adott szervezetnél, mire van szükségük!

5. ADOMÁNYOZZ!

Amennyiben van lehetőséged, tárgyi- vagy pénzadománnyal segítsd állatmentő szervezetek működését. Mivel a legtöbben csak ebből tartják fenn magukat, ezekre nagy szükség van. Tárgyadomány esetén először mindig egyeztess az adott szervezettel, mire van szükségük, a pénzadománynál is nézz utána, hogyan juttathatod el hozzájuk: utalással, telefonhívással, logózott tárgyak vásárlásával, stb.

pexels-mikhail-nilov-7469213.jpg

6. OSZD MEG A GAZDIKERESŐ POSZTOKAT!

Ha mást nem is tudsz tenni, legalább oszd meg némelyik gazdikereső kutya vagy macska posztját, hátha a te egyik ismerősödnek tetszik így meg!

7. ÉRTSD MEG ŐKET ÉS SEGÍTS TE IS EGY ÁLLATON!

Ha végigolvastad hétfőtől a posztokat (gratulálok, nem kis teljesítmény!), akkor már tudod, hogy ők is ugyanolyan emberek, mint te, akik munka és család mellett mentik az állatokat. Éppen ezért ne követelőzz, ha kérsz tőlük valamit, fogadd el, ha nem tudnak segíteni, és ha van lehetőséged, segíts te egy kóbor állaton, akár úgy, hogy helyet keresel neki, vagy úgy, hogy te magad fogadod be. Mert így egy kis terhet le tudsz venni az állatmentők válláról, és ráadásul te is jót cselekedtél.

VAGYIS LEGYÉL TE IS ÁLLATVÉDŐ!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4317992314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása