10+6 tanács, ha fél a kutyád a tűzijátéktól

2018. december 27. 22:44 - Macska_fogó

Ahogy korábbi cikkünkben már írtuk, sok veszélynek teszed ki a kutyád szilveszter este, ha nem teszel megelőző intézkedéseket az érdekében, vagyis nem vigyázol rá. Ezek a veszélyek például, hogy a kutyád örökre elveszik vagy elüti egy autó is meghal. Mi, a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet önkéntesei minden évben látjuk, hogy évente több ezer kutya milyen rémületben rohan világgá, és sokan sosem térnek haza. Most adunk 10 tanácsot, hogy ha a kutyád kifejezetten fél a hangos zajoktól, mit tegyél, hogy biztonságban legyen, illetve hat olyan dolgot is mondunk, amit ne tegyél meg semmiképpen.

pexels-photo-1572849_1_1.jpg

Először tehát jöjjenek az a tanácsok, amit akkor, ha a kutyád félős, mindenképpen tegyél meg, de akkor is érdemes ezekre figyelned, ha a kutyád nyugodt marad minden körülmények között.

1. Vidd be a házba!

Sok kutya a házban, a falak között meg is nyugszik, de ha mégsem, akkor sem tud félelmében elrohanni. Ha kinti kutyaként gondolsz rá, és semmiképpen nem akarod beengedni, akkor legalább a garázsba zárd be.

2. Biztosíts neki nyugodt környezet!

Ha a környezet nyugodt, a kutya is nagyobb valószínűséggel lesz az. Ha tudod, hogy a kutyád nagyon fél a zajoktól, akkor ez kiemelten fontos! Ne legyen mellette sok, izgatott ember, mert az csak növelni fogja a félelmét.

animal-dog-pet-dangerous.jpg

3. Légy te is nyugodt!

Te vagy a gazdi, vagyis jó esetben a falkavezér. Vagyis ha te ideges vagy, akkor a kutya is az lesz. Fordítva viszont, a te nyugalmad azt mondja a kutyának, hogy nem lesz semmi baj.

4. Csak pórázon sétáltasd, még sötétedés előtt!

Szilveszterkor mindennap, de előtte és utána pár nappal is ajánlott, hogy sötétedés után ne vidd le a kutyát, és akkor is csak pórázon sétáltasd!

pexels-photo-1249208.jpeg

5. Adj neki enni még délután!

Este inkább már ne adj neki enni, helyette inkább szénhidrátban gazdag ételt adj neki még délután, és adj neki hozzá B6 vitamint. Az étkezések erősítik a testben természetesen előforduló nyugtató hatású kémiai kötéseket, a B6 vitamin pedig idegvédőként ismert.

6. Csukd be az ablakokat és húzd le a redőnyt!

A nyugodt belső környezetet segíti, ha kizárod a kinti zajokat és fényeket. Az ablakokat csukd be, húzd el a függönyt vagy le a redőnyt, hogy minél kevesebbet érzékeljen a kintiekből.

pexels-photo-374898.jpeg

7. Hangosítsd fel a zenét!

A kinti zajokat benti "zajjal" is el tudod nyomni. Hangosítsd fel a rádiót, vagy tegyél fel zenét, így kevésbé hallja meg a kinti tűzijátékokat.

8. Tereld el a figyelmét!

Ha annyira nem retteg, akkor próbálj vele játszani. Labdával, logikai játékokkal egy már kevésbé ijedt kutyát le lehet foglalni. Ráadásul így az este nem rossz emlék lesz neki.

9. Használj illóolajokat!

Használhatsz természetes illóolajokat is a kutyád nyugtatására. A bazsalikom kifejezetten a stresszes idegekre hat, a levendula a pihenést könnyíti, a bergamott a félelem ellen jó, míg a narancs nyugalmat és kiegyensúlyozottságot biztosít.

pexels-photo-374906.jpeg

Ha illóolajokhoz fordulsz, úgy használd, hogy mindig egy bázis olajba (pl. mandulaolaj) csepegtess néhány cseppet a kiválasztott illóolajból. Ezt a keveréket tedd egy pohárba és olyan helyre rakd, ahol a kutyád nem érheti el. Használhatsz illatgyertyát vagy lámpát is, de ne feledd, hogy a kutyáknak sokkal érzékenyebb az orruk az illatokra, mint nekünk, embereknek.

10. Adj neki természetes alapú nyugtatót!

Ha semmi sem használ, akkor még szilveszter előtt konzultálj állatorvossal, vidd el a kutyád, és kérd a tanácsát valamilyen természetes alapú nyugtatóra. Ezek a szerek nem okoznak függőséget, így akár egy alkalommal is adható a kutyának. De hangsúlyozzuk, bármilyen gyógyszer beadása előtt konzultáj állatorvosoddal!

Most pedig olvasd el, mit ne csinálj semmiképpen ilyenkor a rettegő kutyáddal.

+1. Ne hagyd egyedül!

Ha a kutyád fél, ne hagyd magára! Te biztonságot jelentesz neki, ezért ha elmész, ezt is elveszed tőle. Egy rettegő kutyát magára hagyni nem csak felelőtlenség, de lelkiismeretlen és gonosz tett is.

pexels-photo-1697887_2_1.jpeg

+2. Ne kösd ki!

Egy rettegő kutya sokszor nem gondolkodik azon, mi fog történni, csak menekülni akar. Ha kikötöd, akkor könnyen előfordulhat, hogy menekülés közben fennakad valamin - akár a kerítésen is -, felakasztja magát és meghal. Ez nem ritka este sajnos, tavaly is történt ilyen (a linken felkavaró képet láthatsz!).

+3. Ne simogasd!

pexels-photo-1712725.jpeg

A simogatás jutalom, és ha akkor simogatod, amikor fél, akkor a rossz viselkedést jutalmazod. Így az rögzül benne, hogy ha fél, akkor a gazdi foglalkozik vele, sőt, még jobban szereti, ezért mindig igyekszik majd félni. Ez nyilván te sem akarod, ezért ne simogasd ilyenkor.

+4. Ne büntesd!

De az ellentétét se tedd, ne büntesd a kutyát. Mert a félelem ösztönös, és nem fogja érteni, miért bünteted, így csak még jobban fog félni.

+5. Ne fogd le!

pexels-photo-1390075.jpeg

Ha nagyon izgága, ugrál és félsz, hogy kárt tesz magában vagy másban, akkor se fogd le, mert akkor nagy valószínűséggel meg fog próbálni kiszabadulni, és a végén még ezzel okozol neki sérülést. Inkább zárd el egy boxba vagy kisebb helyiségbe, ha máshogyan nem tudod lenyugtatni.

+6. Ne hagyd figyelmen kívül kutyád félelmét!

Ez a legrosszabb, amit tehetsz: hogy egyszerűen nem foglalkozol azzal, hogy a kutyád mit érez, és mennyire retteg. Mert ezzel olyat teszel, amit sem egy falkavezér, sem egy felelős állattartó nem tesz meg, magára hagyod a kutyádat, és hagyod, hogy a véletlen döntse el, megéri-e a reggelt vagy sem, és ha igen, milyen trauma éri.

Ha szilveszter este Te is segítesz a rémülten menekülő állatokon, jelentkezz közénk önkéntesnek. Ebben a cikkben ki tudod választani, miben segítenél, és megtalálod azt is, hogyan jelentkezz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr9614502000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása