Milyen veszélyekkel néz szembe egy kóbor kutya?

2018. december 27. 11:09 - Macska_fogó

Vannak ezek a lökött állatvédők meg a posztjaik, hogy vigyázz a kutyádra szilveszterkor, mert elszökik. De mi ebből az igazság? Miért vigyáznál a kutyádra, tud az magára vigyázni, nem? És ha elmegy, majd hazatalál úgyis. És amúgy sem félős. És még sose szökött el.  Így van? Hát nem, nagyon nem. Olvasd el, milyen veszélyek érhetik a kutyádat, ha szilveszter környékén, megijedve a petárdáktól és tűzijátéktól, világgá rohan. 

dog-1032585_1920.jpg

A cikkben valódi, Facebookról letöltött képeket és történteket mutatunk meg (ahol szükséges, a neveket kitakarva), hogy lásd, ezek mind valós veszélyek, és mindennaposak! Nem a felelősségre vonás vagy az elítélés a célunk, hanem hogy vedd komolyan, amit mondunk évek óta! Ahol szükséges, jeleztük, hogy a képek felkavarók lehetnek egyesek számára, de ez a valóság, amivel mi napi szinten szembesülünk, ezért tudj róla!

Még sose szökött el

petarda.jpg

De kezdjük a tévhitek romba döntésével. Ha azt mondod, hogy az "én kutyám még sose szökött el", "nem félős", vagy "ha mégis, hazajön", akkor csak áltatod magad. Azért, mert eddig nem történt baj, mi garantálja, hogy holnap sem fog? Ha bedob egy agyament egy petárdát a kertbe, a kutya mellé, biztos nem fog a kutyád megijedni és világgá rohanni? Gondolkodj, és utána cselekedj, védd meg a kutyádat, mert ez a kötelességed is! (A félreértések elkerülése végett, nem azt mondjuk, hogy ez a gazdi hibás bármiben is, hiszen nem ismerjük az előzményeket.)

Úgyis hazatalál!

Egy kutya egy nap alatt akár 30-40 kilométert is képes megtenni! Főleg, ha rémült, és órákig csak rohan. Az idegen helyen már nem ismeri ki magát, és nem találja a hazautat. Az a gazdi, aki "önsétáltatást" támogat, vagyis hagyja, hogy a kutyája a tudta nélkül, az utcán járkáljon akármikor akármerre, az nemcsak törvényszegést követ el, hanem hatalmas veszélynek teszi ki a kutyáját is! 

elveszett_barka.jpg

A fenti képen Barka van, aki rendszeresen kijárt a kertből. Még keresik. A gazdi szavai: 

Barka elveszett! Kérlek segítsetek megtalálni! Családunk tündéri szerelme, mindenki kedvence tegnap óta nincs meg. Sajnos minden nap megtette a maga kis körét Döbröntén. Ehhez annyira ragaszkodott, hogy nem sikerült megakadályoznunk benne. Messzire sosem ment el, csupán a párszáz méteren belüli barátait látogatta meg, aztán haza jött. De tegnap óta nem jött. Nagyon várjuk haza!

Drukkolunk, hogy hazataláljon, és bízunk benne, hogy utána már nem engedik csavarogni. Itt a keresőposzt, ahol tudod jelezni, ha láttad.

Több ezer állat kerül veszélybe!

Hány ilyen eset történik? Pontos számot senki se tud, de az elmúlt 4 évben a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet összesen nagyjából 4000 (!) állatról, kutyáról és macskáról kapott bejelentést, akik elvesztek vagy találták őket, és van akin nem tudtak már segíteni. De mivel az eddigi évek alatt nem tudtuk lefedni a teljes országot, ennek valószínűleg a többszöröse a valós szám, vagyis több ezer állat évente! Megmutatjuk a következőkben a veszélyeket, amivel egy ijedt, menekülő kutya szembe találja magát egyedül, az utcán.

Elüti egy autó

A félelmükben menekülő kutyákat sokszor üti el autó. Az állatok csak rohannak, és a vezetőnek esélyes sincs megállni. Akarod, hogy ilyen hírrel hívjanak fel? Nézd meg a fenti galériát, ahol ilyen kutyák történeteit láthatod, rossz végkifejlettel. Vigyázat, a képek felkavaróak lehetnek!

Megfagy a hidegben

Hogyan történhet ilyen? Elfut messzire, több napja vándorol, nem evett semmit azóta, akár el is bújhat félelmében. Egyik este fáradtan lefekszik a hideg földre, elalszik, és többet nem kell fel...

Megtámadja egy másik kutya

A kóbor kutyák sokszor nem barátságosak egymással, és bizony nem ritka, hogy egy elveszett kutya harapott sérülésekkel kerül orvoshoz, ahol lehet, hogy már nem tudnak neki segíteni.

Herceg, akit megtámadott egy másik kutya, majd túl sokáig feküdt a hidegben, és meghalt

harapott.jpg

Herceg ma reggelre feladta. Bár sérülései nem voltak életveszélyesek, valószínűleg órák óta feküdhetett a hidegben, mire rátaláltak... Elbúcsúztató posztja itt található.

Megkínozza egy ember

Az emberi gonoszságnak nincsenek határai. Egy utcán csatangoló, kétségbeesett kutya könnyű célpont az ilyen beteg embereknek.

Szívrohamot kap

Ez főleg az idős, vagy szívbeteg kutyák esetében lehet veszélyes, de minden évben tudomásunkra jut olyan kutya, akit a gazdi a saját kertjében talál meg, már kihűlve, január első napján.

Fennakad valamiben menekülés közben

A kutya, ha nagyon megrémül, nem gondolkodik, csak menni akar minél messzebb. Nem figyel arra sem, ha eközben életveszélybe sodorja magát, mint ez a kutya tavaly. Tavaly szilveszterkor a gazdi kikötötte, hogy ne fusson el ijedtében a petárdák elől. De ő mégis el akart, ezért kibújt a kerítésen és ezzel felkötötte magát.

A cikkben nem felelősségre akarjuk vonni a gazdikat (ezért is takartuk ki a magánszemélyek neveit), hanem be akartuk mutatni a valós veszélyeket, amit egy kutya kóborlás közben átélhet. És ez a kis "kaland" akár az életébe is kerülhet, ahogy fent láthattad. Minden kis eltávozott léleknek nagyobb és hosszabb boldogságot kívánunk Odaát!

Ne hagyd, hogy a Te kutyáddal is ez történjen, légy felelős gazdi, és vigyázz a kutyádra! Ebben a cikkben megmutatjuk azt is, mit tegyél, hogy a kutyád biztonságban legyen szilveszterkor.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr8414482596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása