Angliában még gondolkoznak rajta, Prágában már betiltották a tűzijátékot

2019. december 09. 09:31 - Macska_fogó

Tavaly is összegyűjtöttünk olyan városokat, ahol nem volt szilveszterkor tűzijáték. Most arról írunk, hogy Angliában még vitáznak a tiltásról, Prágában viszont idén szilveszterkor nem lesz tűzijáték.

man-with-fireworks-769525.jpg

Betilthatják Angliában a tűzijáték értékesítését

A brit parlamentben napirendre kerülhet a tűzijátékok, petárdák magáncélra történő árusításának esetleges betiltása. A tiltást főként a tűzijáték állatokra gyakorolt hatása miatt vezetnék be, a bizonyítékok és érvek gyűjtése már folyamatban van.

Petíció érkezett a brit parlamenthez, melyben a tűzijátékok betiltását kérik a lakosok. A petíció mindössze két hét alatt több mint 200 000 aláírásra tett szert, így azt nem hagyhatják figyelmen kívül. Egyre többen állnak ki a tűzijátékok magáncélra történő betiltása mellett, leginkább azok állatokra gyakorolt hatása miatt.

close-up-photography-of-fawn-pug-covered-with-brown-cloth-374898.jpg

A durrogások a háziállatokra, a haszonállatokra és a vadon élő állatokra egyaránt veszélyt jelentenek. Fizikai sérülések okozása mellett a stressz sem elhanyagolható, amit a tűzijátékok váltanak ki: a legtöbb házi-, és vadon élő állatot menekülésre késztetik, de megfigyelték már azt is, hogy a stressz hatására a tyúkoknál például csökken a tojások száma. Az RSPCA állatvédő szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy a tűzijáték okozta stressz sok madarat fészke elhagyására készteti. A British Horse Society 2010 óta 20 ló haláláról és 10 súlyos sérüléséről számolt be, melyeket a tűzijátékok okoztak. 

adult-alone-anxious-black-and-white-568027.jpg

A további érvek közt szerepel az is, hogy a poszttraumás stressz rendellenességgel szenvedő betegeket is negatívan befolyásolják a kiszámíthatatlanul érkező erős hanghatások. Azzal is indokolják a petíciót, hogy a tűzijátékok nem egyszer tűzesethez vezetnek nem csak a lakókörnyezetben, de a természetben is. A petíció mellé álltak az állatorvosok is. 

Jelenleg az információk gyűjtése zajlik, hogy milyen hatással van a tűzijáték és a petárda az állatokra és emberekre, melyek alapján megkezdődhet majd a vita a tiltásról. 

Nem lesz tűzijáték újévkor Prágában

A tűzijáték helyett látványos fényjátékkal ünnepli az újévet a cseh főváros. A csendes, de legalább annyira látványos újítást elsősorban az idősekre és a házi kedvencekre való tekintettel vezetik be.

silhouette-of-dancing-people-inside-club-1677710.jpg

Hatalmas újítás előtt áll Prága: a hagyományos újévköszöntő tűzijáték helyett fényjátékkal ünneplik majd 2020 első napját. A tűzijátékot minden évben hatalmas tömeg csodálta, a több tízezres közönség közt sok külföldi is jelen volt. 

A rendezvény azonban mindig számos problémát okozott a lakosság egy részének, elsősorban az idősebbeknek és különösen kedvezőtlenül érintette a lakosok által nagy számban tartott házi kedvenceket, főleg a kutyákat és a macskákat - írja az iDnes hírportálra hivatkozva az MTI. Az önkormányzat bejelentette, hogy az újévi fényjáték megrendezésére pályázatot ír ki.

long-coated-black-dog-1557178.jpg

A tűzijátékok világszerte sok problémát okoznak a gazdiknak, és még több teendőt az állatvédő szervezeteknek és önkénteseknek. A kutyák nagy része fél a tűzijátékot kísérő erős hang és fényhatások miatt, sokuk akkora pánikot él meg, hogy inkább a menekülést választja - az elszökött kutyák nagy része soha többet nem jut már vissza gazdájához. Az idősebb, vagy beteg kutyák a hirtelen erős stressztől akár szívrohamot is kaphatnak. 

Prágában egyébként a kisebb-nagyobb tűzijátékok és általában a különféle pirotechnikai eszközök használata év közben is nagyon gyakori. Az önkormányzat jelezte, hogy a jövőben mindezt a lakosság éjszakai nyugalmának megőrzése érdekében szabályozni fogják.

Forrás: Kutyabaráthelyek.hu

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr4915300092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása