Augusztus 20-án is vigyázz a kutyádra!

2021. augusztus 12. 22:15 - Macska_fogó

Egy hét múlva lesz augusztus 20-a, ünnepséggel, parádéval és tűzijátékkal. Nem szoktunk az államalapítási ünnepre semmivel sem készülni, és ennek oka is van, amit lentebb kifejtek. De most mégis figyelmeztetni akarunk titeket, gazdikat és állatbarátokat, mert jobb felkészülni, mint elveszett kutyát keresni!
pexels-rrinna-3805708.jpg

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet már nevéből adódóan is szilveszterkor működik, és az eddigi évek alatt sosem készültünk az augusztus végi tűzijátékok miatt semmivel sem. Idén sem fogunk önkénteseket szervezni, és nem is lehet majd hozzánk bejelenteni az eltűnt kutyákat, de egy figyelmeztetést mindenképpen szeretnénk most kiadni, mert úgy érezzük, hogy szükség van rá. Hogy miért, azt lent kifejtjük.

Miért más ez az ünnep?

Az idei államalapítási ünnep három okból is más, mint a korábbiak. Egyrészt a pandémia miatt mindenki szeretne kicsit kiszabadulni, önfeledten szórakozni és jól érezi magát, és lehet, hogy emiatt kevésbé fog figyelni kutyája biztonságára. Valamint tavaly elmaradt a tűzijáték, szintén a vírus miatt, ami miatt a gazdik lehet, hogy kevésbé fognak erre készülni. A harmadik ok pedig az, hogy idén

augusztus 20-án este az ünnepi programokat "Európa legnagyobb tűzijátékával" zárják.

Tehát két éve volt utoljára ilyenkor tűzijáték, így mi is felelőtlenebbek vagyunk, ráadásul minden korábbinál nagyobb lesz a hang- és fényhatás. Ezért kell most is biztonságba helyeznünk az állatainkat, jobban, mint korábban.

Mire lehet számítani?

Az idei ünnepi tűzijátékot is augusztus 20-án 21 órakor kezdik el fellőni a Duna vízfelületéről.  A mintegy félórás (34 perces) tűzijáték alatt

40 ezer darab tűzijátékot lőnek fel.

Idén a nagyobb rakétákat a Margit hídról és a Petőfi hídról, valamint 14 folyami bárkáról lövik majd fel. Ezeket a nagyobb uszályokat "gyöngysorszerűen" is összekapcsolják majd. Az Erzsébet hidat és a Szabadság hidat is feldíszítik majd, innen lesz a görögtűz is.

Miért más augusztus 20-a, mint a szilveszter?

pexels-jonas-von-werne-2893330.jpg

Az oka annak, hogy eddig sosem, és most sem szervezünk mentést az államalapítási ünnepre az, hogy a szilvesztertől eltérően ez az ünnep erősen központi irányítású. Az év utolsó napján nagyon sokan vásárolnak különböző féle tűzijátékokat, és a kertjükből, az erkélyről, vagy közterületen lövik fel őket. Ráadásul több napon át, szilveszter este is estétől reggelig bármikor eldobhatnak egy petárdát, vagy indíthatnak el tűzijátékot. Ezért a kutyákat nagyon nehéz ilyen hosszú időre, akár több napra elzárni, ráadásul a kutya több irányból hallhatja a fülsiketítő zajokat, láthatja az ijesztő fényeket, sőt, a kertbe is bedobhatnak belőle. Ezért sokkal jobban megviseli ez, mint egy olyan esemény, ami egy bizonyos irányból jön, és fél óra alatt vége is van. Ráadásul ennyi időre sokkal könnyebb bezárni a kutyát.

Miért kell vigyáznod az állataidra?

pexels-kaike-rodrigues-2229601.jpg

Az Ügyelet tapasztalatai alapján minden évben ezer körüli kutya veszik el biztosan szilveszterkor, és ennek csupán csak a kicsit több, mint fele kerül haza. Persze ennek a többszöröse lehet a valódi szám, hiszen sok elveszett állatot nem jelentenek be. A fentiek miatt augusztus 20-án ekkora számokra nem kell számítani, de mindenképpen érdemes előre készülni, mert ha megtörténik a baj, akkor már sokszor késő. A befogadott állatainkért pedig mi vagyunk a felelősek,

nem a kutya hibája, ha félelmében elszökik, hanem a gazdáé,

aki nem vigyázott rá. De ilyenkor nem csak a kutyák (és macskák) vannak a veszélyben, hanem a többi ház körüli állat (disznók, baromfik, lovak, stb.), de a vadállatok is sok esetben megijednek a mesterséges "égi háború" miatt.

Mi történhet a kutyáddal akkor, ha félelmében elszökik? Sok minden. Elrohanhat olyan messzire, hogy már nem talál haza (a gazdik elképzelése ellenére az elszökött kutyák elenyésző része talál csak haza), elütheti egy autó, megtámadhatja egy másik kutya. De elkaphatja egy szaporító vagy állatkínzó is, és éveken át szenvedhet nála. Korábban összeállított írásunkban példákkal is bemutattuk a fentieket. Inkább olvasd el, minthogy átéld!

Hogyan tudsz rá vigyázni?

pexels-la-miko-3671298.jpg

Többször írtunk és beszéltünk már arról, miket kell tenned ahhoz, hogy megvédd a kutyádat vagy macskádat a durrogtatások alatt, legyen az szilveszter vagy augusztus 20-a. Ezért most csak röviden összefoglaljuk a legfontosabbakat, részletesen a teendőkről itt olvashatsz, illetve egy másik, korábbi cikkben adtunk még több tanácsot arra az esetre, ha a kutyád fél a tűzijátéktól.

Mit kell tehát tenned mindenképpen a kutyáddal augusztus 20-án?

  • Zárd el biztonságos helyre még este 9 előtt! Vidd be a házba, vagy legalább a garázsba!
  • Ne sétáltasd este 8 és 10 óra között!
  • Chipeltesd be és regisztráltasd is!
  • Tegyél a nyakörvére bilétát a telefonszámoddal!
  • Ha szükséges, állatorvostól kérj neki természetes alapú nyugtatót!

Viszont ne kösd ki, ne bízz abban, hogy úgysem lesz semmi baj, mert eddig sosem volt. Hiszen elég EGYSZER megtörténnie a bajnak ahhoz, hogy soha többet lásd élve a legjobb barátodat! Kérjük, vigyázz rá, most egy kicsit még jobban, mint máskor. Köszönjük!

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr516654272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása