A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet 9 éve segít - segíts te is!

2022. november 27. 21:09 - Macska_fogó

Sokféle módon tudtok segíteni nekünk, a kilencedik éve szerveződő Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapatának, és így a szilveszter után tömegesen elrohanó kutyákon. Egészen pontosan 9 feladatot mutatunk be, amikkel tudsz segíteni, ha szeretnél. Ezek között vannak állatmentési, szervezési és adminisztrációs feladatok, olyanok, amelyekhez szükséges tapasztalat, és olyanok is, amikhez nem. Rajtad múlik, miben segítesz. Fontos viszont, hogy mindenki önkéntesen vállal feladatot, tehát semmilyen ellenszolgáltatást nem kér, és nem is kap érte. Itt a 2022/23-as szezonra tudsz jelentkezni.
pexels-helena-lopes-4731094_1.jpg

Az Ügyelet 9 éve segít

Idén kilencedik éve szervezzük meg a Szilveszteri Állatmentő Ügyeletet. Sokrétű feladatot látunk el: egyrészt egy adatbázisban nyilvántartjuk és nyilvánossá tesszük a hozzánk jelentkezett állatmentők elérhetőségeit az egész országban a kritikus időszakban, ez 250-500 önkéntest jelent átlagosan, tehát tulajdonképpen összefogjuk az állatvédőket, hogy egymást, a megtalálókat és az állatokat minél könnyebben segíthessék.

Emellett a Facebook-oldalunkra bejelentett elveszett, talált és látott kutyákat és macskákat nyilvántartjuk, és ezzel is segítjük a hazajutásukat. De egy telefonos koordinátor csapat is rendelkezésre áll, hogy segítsen a megtalálóknak a kutya minél könnyebb hazajuttatásában, valamint szilveszterkor és utána pár napig telefonos segítségkérő vonalat is tartunk fent a sürgős esetekre. Így évente általában 800-1000 állatot jelentenek be hozzánk, akik bajba kerültek a szilveszteri durrogtatások miatt. Tehát láthatod, hogy mindenkire szükség van, hogy haza, vagy legalább biztonságos helyre juttassuk őket.

De mi szükség van erre?

Ha nem érted még a fentiek után sem, hogy miért csináljuk ezt, miért fog össze minden év végén több száz ember, hogy mások kutyáit és macskáit mentse meg, akkor remélem segít megérteni pár korábbi évünk tapasztalatai. Talán rájössz, hogy miket akarunk megakadályozni, ha elolvasod el a 2019/20-as év történéseit egy állatmentő szemével, vagy azokat a száraz számokat, amikből kiderül, hogy ezernél is több kutya biztosan elveszett egyetlen este. Ha pozitívabban akarod megközelíteni a témát, akkor két önkéntesünk kedvenc mentéseit nézd meg, vagy egy senkinek sem kellő kutya csodás átváltozását, amihez rengeteg ember összefogása kellett. Ha pedig azt hiszed, hogy te erre nem vagy képes, olvasd el, hogyan ment meg két kóbor kutyát egy idős házaspár, és ha még mindig szükséged van egy kis motivációra, akkor olvasd el pár sikeres tavalyi mentést, ami az Ügyeletnek köszönhető! Ha pedig ezek után segíteni akarsz te is, itt vannak a vállaltható feladatok, jelentkezz!

Adminisztrációs feladatok

Ezekben nem szükséges állatmentési tapasztalat, tehát akkor is csatlakozhatsz, ha még nem csináltál ilyet. Ha ilyen feladatban szeretnél részt venni, jelentkezz itt.

1. Telefonos koordinátorok

Az oldalra behozott talált és elveszett kutyák megtalálójával/gazdájával egyeztetnek, keresnek chipolvasót vagy orvost, ha kell adatbázisban ellenőrzőt és befogadót. Itt sokat kell telefonálni és szervezni, tehát olyan emberekre van szükség, akiknek a telefonos kommunikációban van tapasztalatuk, és tudnak elég sokat telefonálni, és jól tudnak szervezni, viszont "állatmentős" előélet nem kötelező! 

pexels-nataliya-vaitkevich-5122175_1.jpg

Adatbázist biztosítunk a szervezéshez, a munka 2022. december 31. - 2023. január 3. között, 3 műszakban, előre megbeszélt beosztásban lesz. Emellett már decemberben segíthetsz nekünk felvenni a kapcsolatot helyi állatmentőkkel megtudni mikor, miben kérhetünk tőlük segítséget szilveszterkor, vagy azt azt követő napokban.

Szükség van telefonra, számítógépre és internet-kapcsolatra, ezeket nem tudjuk biztosítani!

2. Facebook-szerkesztők

Ők azok, akik rendben tartják az oldalt és a fényképalbumokat, írásban kommunikálnak veletek. Szükséges hozzá Facebook-rajongói oldal kezelésében szerzett tapasztalat. MÁR BETELT, NEM LEHET JELENTKEZNI!

Állatmentési feladatok

Itt olyan önkéntes, tapasztalt állatmentőket fogunk össze, akik saját döntésük alapján a szilvesztert ünneplés helyett rémült állatok mentésével töltik. Az elképzelésünk az, hogy minél többen vagyunk, minél jobban ismerjük egymást, annál hatékonyabban tudunk segíteni az állatokon. Ha ebben részt veszel, jelentkezz itt.

3. Chipolvasóval rendelkezők

Ha van chipolvasód, mindenképpen jelentkezz, mert sokszor segít egy jól regisztrált chip a kutya hazajuttatásában. És minél több ilyen eszközzel rendelkező önkéntesről tudunk, annál kevesebbet kell utaztatni a kutyát.

4. Petvetdata hozzáférők

A chipregisztráció ellenőrzése, és az ott lévő adatok, elsősorban a gazdi neve, címe és telefonszáma nélkül semmit sem ér. Ezért nagyon fontos, hogy tudjunk olyan lelkiismeretes emberekkel egyeztetni, akiknek van hozzáférésük. Természetesen itt a törvény szerint csak állatorvosok jöhetnek szóba.

pexels-mikhail-nilov-7469230_1.jpg

5. Fuvarosok

Autóval rendelkezők, akik fuvart vállalnak. Erre sok esetben van szükség, például egy chipolvasó önkéntest kell a kutyához vinni, vagy amikor sérült állatot orvoshoz kell szállítani. De többször kell befogadóhoz is elvinni a megtaláltakat, ha nem érjük el a gazdit, vagy éppen a gazdihoz, ha sikerül megtalálni.

6. Kiszállásra, befogásra képesek

Olyan kutyánál, aki a bejelentő nem tudott megfogni, de tudott kb. helyszínt mondani, kimegy valaki és megkeresi. Ezt városban lehet gyalogosan is, de érdemes egy autóssal összefogni. Itt tehát keresni kell, ami több idő, mint csak kimenni egy címre és chipet olvasni! Valamint mindenképpen szükséges tapasztalat és eszköz a befogáshoz!

pexels-brian-hackworth-3191050_1_1.jpg

7. Ideiglenes befogadók

Belőlük van a legkevesebb, pedig a legtöbbször rájuk van szükség. Ha a kutyában nincs chip, vagy nem regisztrált, vagy a gazdi egyszerűen nem elérhető, akkor nem hagyhatjuk az utcán. Ez egy nagyon felelősségteljes és fontos feladat, ezért azt kérjük, hogy csak akkor jelentkezz befogadónak, ha van már ebben tapasztalatod. Fontos tudnod, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy minél hamarabb visszajuttassuk a gazdihoz a kutyát, vagy ha az nincs meg, akkor menhelyre vagy másik befogadóhoz, de nem tudjuk garantálni, hogy ez mindig gyorsan megtörténik! Ezért (is) kérjük, hogy olyanok jelentkezzenek, akik tapasztaltak az ideiglenes befogadásban, vagy tudják vállalni a fentieket!

Közösségi feladatok

Ha a fentiek közül egyikben sem tudsz részt venni, akkor még mindig van két lehetőség, amivel nekünk, és az elkóborolt állatoknak is segíthetsz. Ezekhez a feladatokhoz nem kell jelentkezned.

8. Posztok megosztása

Minél több emberhez jutnak el a megelőzést támogató posztjaink, annál kevesebb bajba jutott kutya lesz. És minél többen látnak egy talált vagy elveszett kutyát, annál hamarabb juthat haza. Ezért a Facebook-oldalunk követése és a posztjaink megosztása is segítség.

pexels-m_lnar-tamas-ph_t_graphy-14475041_1.jpg

9. Plakátok nyomtatása

A megelőzést segítő plakátjaink kinyomtatása, és elhelyezése "kutyás helyeken" szintén fontos. Minél többen tudnak a veszélyről, annál többen tudnak rá felkészülni. Kutyafuttatókban, állatorvosi rendelőkben, állateledel-boltokban, kutyakozmetikákban érdemes őket kitenned.

Látod, ha segíteni akarsz, nincs kifogás, bárki találhat magának olyan feladatot, amit el tud látni. Köszönjük, ha bármiben is segítesz!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://juttasshaza.blog.hu/api/trackback/id/tr5317988904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása